Exproprierile de terenuri vor fi urgentate printr-o noua lege




Gardianul - 06.11.2006
 

exproprieri de terenuriAutoritatile pregatesc o lege unica a exproprierii pentru terenurile de utilitate publica, care va urgenta realizarea de autostrazi si drumuri nationale. Contractele vor fi semnate pentru intreaga suprafata si nu pe tronsoane, ca pana acum.

Autoritatile pregatesc o lege unica a exproprierii de terenuri, care va cumula cele trei legi existente in prezent, respectiv Legea 33/1994 a exproprierii terenurilor de utilitate publica, Legea 198/2004 privind unele masuri prealabile lucrarilor de constructie de autostrazi si drumuri nationale si Legea 407/2005, a exproprierii pentru terenuri feroviare.

Potrivit proiectului de act normativ, va exista o alta modalitate in care se vor derula proiectele referitoare la constructia de drumuri, contractul fiind semnat pentru intreaga suprafata de teren, si nu pe tronsoane, ca pana acum.
Potrivit autoritatilor, noua lege va grabi finalizarea lucrarilor, intrucat in prezent sunt foarte multe intarzieri, din cauza ca lucrarile se executa pe bucatele.

Eugen Teodorovici, director general al Autoritatii de Management pentru Infrastructura din Ministerul Finantelor Publice (MFP), a declarat pentru ziarul „Gardianul“ ca o data cu noua lege, cadrul legislativ va fi simplificat. In plus, vor fi evitate intarzierile in finalizarea marilor proiecte de infrastructura de transport, precum cele de constructie sau reparatie a autostrazilor si drumurilor nationale „Pana acum era nevoie de minimum 5 ani pentru obtinerea unei suprafete de teren, pentru ca se semna contractul doar pentru o portiune de teren. Asa se face ca, pe masura ce se lucra intr-o parte, in cealalta se urmarea obtinerea terenului. Prin aplicarea acestei legi, speram ca proiectul sa se poata derula mai repede“, a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat ca in prezent se inregistreaza mari intarzieri la lucrarile finantate cu bani de la UE, din cauza imposibilitatii punerii la dispozitie a intregii portiuni de teren, inainte de inceperea unei lucrari. „Acest lucru s-a intamplat in cazul proiectelor mari, derulate cu finantari nerambursabile prin programul ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Preaderare)“, a explicat Teodorovici.

La proiectul exproprierii terenurilor de utilitate publica lucreaza Ministerul Justitiei, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Transporturilor.
Potrivit lui Teodorovici, proiectul de lege va fi aprobat de Guvern pana la finele acestui an, dupa care va intra in Parlament, urmand sa fie aplicat de anul viitor.

Citeste articolul integral in Gardianul

Senica Micu
Gardianul
 

6 November 2006