Ion Sturza, 51 de ani, fostul directorul general adjunct al Rompetrol, considerat a fi un om cheie în tranzacţia prin care grupul petrolier a fost vândut către compania kazahă de stat KazMunaiGaz, va investi 20 mil. euro, într-o primă fază, în dezvoltarea proiectului Liberty Center Technological Park din Cluj-Napoca.

22113-ionsturza-sm.jpgProiectul va fi realizat prin reconversia spaţiului unde funcţiona producătorul de mobilă Libertatea într-un parc tehnologic multifuncţional pentru mediul de afaceri, dar şi pentru publicul larg. În ceea ce priveşte fabrica Libertatea, aceasta va fi relocată într-un spaţiu aflat la periferia oraşului.

Directorul administrativ al companiei Libertatea, Ioan Marchiş, a declarat pentru ZF Transilvania că în momentul de faţă în cadrul fabricii de mobilă din Cluj mai lucrează 15 persoane, care se ocupă de comercializarea mobilierului de pe stoc. Conform unor informaţii anterioare, furnizate de conducerea companiei Libertatea, fabrica de mobilier din Cluj şi-a încetat activitatea la începutul acestui an şi a disponibilizat 78 de angajaţi. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul majoritar al producătorului Libertatea este Dan Sorin Lucian (proprietarul hotelului de cinci stele City Plaza din Cluj-Napoca) cu 79,43% din titluri, însă pe de altă parte directorul administrativ al companiei a spus că, în prezent, Ion Sturza deţine majoritatea acţiunilor printr-una din firmele sale. Compania nu a dorit să ofere informaţii legate de valoarea tranzacţiei.

"Liberty Center Technological Park depăşeşte criteriile standard ale unui proiect imobiliar, înglobând toate facilităţile unui parc tehnologic. Primele 2 etape ale investiţiei vor fi funcţionale în maximum 3 ani, iar investiţia va depăşi 20 mil. euro, într-o primă fază", a declarat Ion Sturza, preşedintele fondului de investiţii Fribourg Investments. Conform unor informaţii anterioare, Ion Sturza a înfiinţat în urmă cu doi ani un fond de investiţii în Olanda, Fribourg Investments, având la dispoziţie între 30 şi 100 milioane de euro pentru achiziţii de active, în principal din România.

Proiectul Liberty Center Technological Park va fi poziţionat în apropierea centrului oraşului Cluj-Napoca, terenul având o suprafaţă totală de peste 45.000 mp. Investiţia presupune crearea de spaţii pentru birouri cu o suprafaţă de 22.000 mp, în care va fi inclusă şi zona de spaţii pentru IMM-uri. Spaţiul public va fi concentrat pe dezvoltarea de săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage, clinică medicală. Compania, Fribourg Development, care se ocupă de dezvoltarea proiectului Liberty Center Technological Park, este subsidiara locală a fondului privat de investiţii Fribourg Investments, localizat în Cipru şi înfiinţat de Ion Sturza.

Cine este Ion Sturza

Omul de afaceri Ion Sturza a părăsit grupul Rompetrol în septembrie 2009, anunţând la scurt timp că vrea să aloce 30 mil. euro din banii proprii într-un fond de investiţii concentrat numai pe piaţa locală, numit Greenlight Invest. Sturza a fost numit în luna mai 1998 în funcţia de viceprim-ministru al economiei şi reformelor în cadrul Guvernului Republicii Moldova, după care în luna februarie 1999 a fost numit în funcţia de premier, însă pentru o perioadă scurtă de timp, până în luna decembrie a aceluiaşi an.

Sturza a intrat în structura grupului petrolier Rompetrol în anul 2002, când a preluat conducerea filialei din Moldova. Din 2005 preia postul de vicepreşedinte pentru dezvoltare al grupului pentru Rusia şi Comunitatea Statelor Independente, iar din aprilie 2006 a fost ales membru al Consiliului de Administraţie al grupului Rompetrol. Din funcţia de director general adjunct al Rompetrol joacă un rol esenţial în vânzarea grupului către kazahii de la KazMunaiGaz. A declarat că este un partener bun de afaceri al lui Dinu Patriciu.


Sursa

17 November 2011