Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), aflata in subordinea Ministerului Transporturilor, a atribuit de la inceputul anului un singur contract nou de executie de autostrazi, la centura ocolitoare a orasului Sibiu (2,7 km).

Valoarea totala a celor 72 de contracte atribuite de la inceputul anului de CNADNR si pana in prezent se ridica la 185 mil. lei si 44 mil. euro.

"In primele cinci luni a fost atribuit un numar mai redus de contracte pentru ca nu ne-a permis alocatia bugetara sa semnam noi contracte, pentru ca in perioada 2008-2009 a fost semnat un volum mare de lucrari, care se afla in derulare si astazi.

In plus, au fost foarte multe contestatii la proiectele adjudecate", a declarat Adrian Ionescu, directorul Directiei de Autostrazi din cadrul CNADNR. El afirma ca in a doua parte a anului trebuie scoase la licitatie toate tronsoanele de pe coridorul IV (Nadlac-Constanta), care sunt finantate de UE - Nadlac-Arad (38,9 km), Timisoara-Lugoj (35,6 km), Lugoj-Deva (99,5 km), Deva-Orastie (32,8 km) si Orastie-Sibiu (82 km).

Daca la autostrazi contractele mari vor fi atribuite cel mai probabil in al doilea semestru, lucrurile stau mai bine la centuri ocolitoare, in primele cinci luni fiind semnate doua contracte noi de construire de centuri ocolitoare pentru orasul Caransebes (12 km) si Cluj Est (2,3 km).

Sectiunea a doua a centurii orasului Sibiu la nivel de autostrada (2,7 km) si reabilitarea DJ 106B, km 0 - km 3,6 au fost castigate de compania Vectra Service din Brasov, valoarea contractului fiind de 9,8 mil. euro fara TVA. Restul contractelor atribuite de CNADNR de la inceputul anului sunt licitatii pentru contractarea de servicii, studii de fezabilitate, acte aditionale sau de executie de lucrari suplimentare, potrivit siteului e-licitatie.ro.

Centura Caransebes, contract in valoare de 29 mil. euro, fara TVA, va fi realizata de compania spaniola Copisa Constructora Pirineica, in timp ce primul tronson al centurii Cluj Est va fi construit de compania ungara Nemzetkozi Vegyepszer, in parteneriat cu compania Diferit SRL, pentru pretul de 16,9 mil. euro, fara TVA.

Sursa

3 June 2010