Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car. Vara, asociaţia de proprietari de la bloc şi proprietarii, pentru casa lor, trebuie să facă anumite activităţi ca să nu mai aibă probleme în anotimpul rece. Acum costurile cu întreţinerea sunt mai mici şi nu se simte fondul de reparaţii la întreţinere, ne spune Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România. Iată care sunt activităţile principale:

24676-zugravit-blocuri_b00194e6fe.jpg1. Reparaţii la instalaţiile sanitare din subsol, de pe verticală şi din apartamente. Dacă picură sau curge apa, este momentul să interveniţi.

2. Verificaţi instalaţia de încălzire şi reparaţi zonele ruginite, robineţii blocaţi, inclusiv de la calorifere, astfel încât la iarnă să nu apară riscul unor avarii. Spălaţi instalaţia de încălzire pe interior cu soluţie specială pentru decolmatare, apelând la un specialist.

3. Curăţenia şi aerisirea subsolului. Izolarea termică a conductelor de apă caldă şi căldură. Ungerea, grunduirea sau vopsirea elementelor instalaţiilor comune (îmbinări, coturi, robineţi, vane etc.). Folosiţi “şarpele” pentru curăţarea conductelor de canalizare, în special pe coloanele verticale cu bucătării.

4. Faceţi deratizare şi dezinsecţie contra rozătoarelor şi a gândacilor atât în subsol şi la ghenă, cât şi până la ultimul nivel la instalaţiile pe verticală, acolo unde există nişe.

5. Repararea tubulaturii de la ghena de gunoi.

6. Zugrăvirea casei scării şi a zonei de acces în imobil.

7. Dacă e cazul, reparaţi terasa. Nu faceţi reparaţii la terasă pe bucăţele, întrucât, în timp, costurile sunt mai mari.

8. Dacă v-aţi săturat de sistemul centralizat de apă caldă şi căldură, faceţi debranşarea de la sistemul comun al blocului, cu condiţia să vă realizaţi o sursă individuală de apă caldă şi căldură.

 

Sursa

10 May 2012