Ministerul Finanţelor a făcut o rezervă de 6 miliarde euro, aşa-numitul „buffer“ fiscal, sumă necesară pentru asigurarea lichidităţii în cazul în care pieţele financiare se confruntă cu o nouă criză, iar România nu se poate împrumuta la costuri decente.

31340-giant-safe-door-on-a-bank-010.jpgBufferul în valută este de 6 miliarde euro, din care 5 miliarde euro cash şi 1 miliard euro este linia de finanţare de la Banca Mondială. Am emis un ordin privind aprobarea constituirii şi menţinerii unei rezerve financiare în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor care a fost publicat în Moni­torul Oficial”, spune Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Finanţele au împrumutat de la începutul anului aproape 30 miliarde lei, 1,4 miliarde euro şi 1,5 miliarde dolari.

Rezerva de valută depusă în Trezoreria statului conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional a avut de-a lungul anilor fluctuaţii. Conform acordului, rezerva trebuie să acopere necesarul brut de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice pentru o perioadă de aproximativ patru luni.

CITEȘTE ȘI: Cum îţi protejezi averea, când băncile nu mai sunt sigure? Alternativele sunt aurul, bursa şi titlurile de stat

 

20 August 2013