Calea Floreasca, Aviatiei, Dorobanti si Barbu Vacarescu. Acestea sunt hotarele ce delimiteaza cartierul Floreasca, de restul zonelor din  Capitala.

Considerat drept un cartier aflat la limita zonelor de lux, preturile in Floreasca sunt destul de ridicate. Cele mai mari preturi sunt cele ale proprietatilor din apropierea cartierului Dorobanti.

"Zona este principalul factor care decide preturile la apartamente. Si in Floreasca, la fel ca in restul cartierelor, este foarte important amplasamenul locuintelor", declara Alexandru Preda, Director de vanzari Eurobest  Imobiliare.  "Dupa parerea mea, cea mai frumoasa zona din Floreasca ar fi cea din apropierea  Parcului Verdi. Aici, apartamentele sunt putin mai mari, in imobile de 2 etaje, sunt mai aerisite, sunt..altceva!  Preturile la apartamentele de 2 camere incep de la 55.000 de euro si urca pana la 80.000 de euro, functie si de subzona, utilitati, investitiile facute de vanzator, etc, iar in cazul  celor  de 3 camere , de la 90.000 de euro. In ceea ce priveste garsonierele, acestea si-au pastrat preturile din anii trecuti, ele fiind cele mai cautate in aceasta perioada. Pretul acestora se situeaza undeva intre 55 si 60.000 de euro."

IMOPEDIA: Sa intelegem ca garsonierele au acelasi pret ca si apartamentele de 2 camere?

"Niciodata nu se poate face un calcul de genul acesta. Daca o garsoniera costa 50.000 de euro, asta nu inseamna ca un apartament de 4 camere trebuie sa coste 200.000 de euro. Pentru ca intra in calcul si utilitatile, cheltuielile de intretinere, etc. Diferenta de spatiu justifica intr-adevar o diferenta de pret, insa nu putem aplica acest principiu ca si regula generala."

Vorbind strict despre vanzari,  rata negocierilor a crescut fata de anii trecuti.

"Cei care sunt motivati sa vanda, intra in negocieri, cei care nu sunt motivati sa vanda, doar incearca sa vada la ce pret pot sa incheie o tranzactie, declara Marius Iordache, director al agentiei Prosper Imob Concept. Negocierile se fac la un nivel de 20-30% din pretul initial, spre deosebire de acum 2 ani, unde piata era una a vanzatorilor, iar negocierea foarte rar depasea 5%. Mai sunt insa si cazurile in care foarte multi dintre proprietari sunt pensionari, acestia nefiind dispusi sa negocieze foarte mult datorita varstei, spera sa mai obtina ceea ce obtineau anii trecuti, dar din pacate nu se mai poate acest lucru", mai noteaza Marius Iordache.

Chiriile au mers si in Floreasca mai bine decat vanzarile. Un apartament cu două camere in apropiere de Dorobanti il vom gasi la 400 de euro/luna, 3 camere in jur de 500 de euro, iar cele de 4 camere in jur de 6-700 de euro.

"Chiriile au scazut comparativ cu anul 2008, in perioada boomului imobiliar, ajungand undeva la 350-400 de euro la apartamentele de 2 camere, iar in ceea ce priveste piata apartamentelor noi din Floreasca, putem spune ca s-a construit intens in ultima perioada, chiriile ramanand in  continuare destul de ridicate pentru acesata perioada. Totusi dezvoltatorii prefera sa vanda apartamentele noi decat sa le inchirieze", ne spune Marius Iordache.

In ceea ce priveste criza imobiliara, agentii imobiliari declara ca era de asteptat sa se intample o asemenea desumflare a balonului imobiliar, recunoscand totodata ca au rezistat pe piata datorita inchirierilor, a vanzarilor prin Prima Casa, dar si prin apel la intelegerea clientilor.

"Noi suntem dependenti de cumparatori si de vanzatori. Daca ei inteleg fenomenul care nu este numai in Romania, lucrurile ar fi mult mai usoare. Dar suntem constienti ca este greu sa intelegi ca pentru un lucru care de exemplu astazi valoreaza un milion, peste cateva luni ti se poate oferi doar 400.000 de euro. Incercam sa ne mulam pe ceea ce exista acum pe piata, am gasit oameni deschisi, oameni care au vandut si cu un pret mai mic " a declarat Alexandru Preda. 

 

In Floreasca cumpara, in general, cei care detin cash, programul Prima Casa nefiind foarte popular. In ceea ce priveste noua formula pe care o va lua incepand cu 15 februarie, agentii imobiliari par sa fie de acord cu modificarile guvernamentale.

"Intra-devar cei care au inceput constructiile acum, sunt foarte dezavantajati, pentru ca raman cu ele neterminate. Si atunci, aveau si ei nevoie de o sansa, care vine acum de la acest program. Dar depinde in continuare foarte mult si de ei. Daca inteleg ca trebuie sa lase preturile mai jos, astfel incat sa se coreleze si cu ceea ce ofera banca, atunci probabil o sa-i ajute," a mai declarat Alexandru Preda.

Avantajele cartierului Floreasca, potrivit agenţilor imobiliari

  • Mijloace de transport în comun de suprafaţă si Metrou
  • Spaţii verzi
  • Bulevarde importante care fac legătura relativ uşor cu toate zonele Capitalei    

Dezavantajele cartierului Floreasca potrivit agenţilor imobiliari

  • Trafic aglomerat
  • Densitatea populatiei redusa

19 January 2010