Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că împrumuturile neperformante vor continua să crească în România până la jumătatea acestui an, ca urmare a activităţii economice slabe, dar că BNR va menţine o abordare proactivă privind asigurarea rezervelor de capital, potrivit raportului de ţară.

16001-credite.jpg„Sistemul bancar a fost afectat de criză, dar rămâne bine capitalizat şi lichid. Creditele neperformante vor continua să crească până la mijlocul lui 2011 ca urmare a activităţii economice slabe", notează NewsIn.

În al treilea trimestru din 2010, creditele neperformante au ajuns la 11,7% din totalul creditelor.

Totodată, raportul arată că FMI s-a temut ca OUG50 privind creditele de consum ale populaţiei să nu producă pierderi adiţionale semnificative în sistem. De asemenea, Fondul consideră că autorităţile vor trebui să rămână vigilente cu privire la băncile mici, adică acele bănci care au sub 2% din activele din sistem şi care au văzut o deteriorare rapidă în calitatea împrumuturilor şi au provizioane mai mici comparativ cu media din sistem.

Oficialii FMI mai susţin în raportul de ţară şi că eforturile pentru achitarea arieratelor sunt foarte lente.

„Guvernul a plătit 1,9 miliarde lei (0,4% din PIB) pentru arierate şi facturi neplătite din sistemul sanitar în septembrie, reducând astfel arieratele de la nivelul autorităţilor centrale. Totuşi, arieratele autorităţilor locale au continuat să crească, iar ţinta din program a fost ratată din nou", au precizat aceştia.

Totuşi, economia se stabilizează, în opinia FMI, iar PIB-ul va creşte cu 1-1,5% în 2011, faţă de o contracţie de circa 2% în 2010.

„Cererea internă îşi va reveni încet după reducerea salariilor din sectorul public şi creşterea TVA, iar începând cu 2012 cererea populaţiei şi a companiilor ar trebui să devină principalul motor de creştere, odată cu revenirea veniturilor şi sporirea angajărilor", mai consideră reprezentanţii Fondului, citaţi de NewsIn.

Totodată, inflaţia va reveni în marja BNR în 2011, de 3% plus sau minus 1 punct procentual, după ce a ajuns la 8% în 2010.


13 January 2011