Fondul Monetar Internaţional îşi schimbă estimările în ce priveşte creşterea economiei mondiale pentru acest an şi 2014 aici intrând Statele Unite. Motivul îl reprezintă situaţia din ţările emergente, incertitudinile bugetare şi monetare din SUA. Există totuşi şi veşti bune, FMI a îmbunătăţit previziunile în ce priveşte statele din Zona euro.

31962-global-economy.jpgÎn ce priveşte situaţia din ţara noastră, Fondul Monetar Internaţional nu şi-a modificat estimările, apreciind pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituţiei.

Conform datelor, PIB-ul mondial ar urma să crească în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, potrivit AFP.

“Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize”, notează raportul semestrial al FMI, în care situaţia din Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare, notează Mediafax.

Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru Zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană ş franceză.

Economia Germaniei ar trebui, conform FMI, să crească cu 0,5% (în loc de 0,3%), iar anul viitor de 1,4% (în loc de 1,3%).

Franţa va înregistra o creştere de 0,2%, iar anul viitor, a doua mare economie a zonei euro va avansa cu 1% (în loc de 0,9%).

Pentru Marea Britanie, estimarea pentru 2013 a fost revizuită în urcare de la 0,9% la 1,4%, iar pentru anul viitor de la 1,5% la 1,9%.

Pentru Spania şi Italia, FMI anticipează contracţii economice în acest an. Spania va reveni anul viitor la un avans economic de 0,2%, iar Italia la o creştere de 0,7%.

Ţările emergente din Europa, în care FMI include şapte ţări membre ale Uniunii Europene, între care şi România, şi două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în Zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii, notează autorii raportului.

În afara României, celelalte state incluse în regiunea Europei emergente sunt Polonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Croaţia, precum şi ţările non-UE Turcia şi Serbia.

FMI anticipează pentru această regiune o creştere economică de 2,25% în 2013 şi de 2,75% anul viitor, estimări nemodificate faţă de cele din aprilie.

În cazul Statelor Unite, Fondul anticipează că vor fi cu certitudine motorul creşterii mondiale, dar economia va fi constrânsă de tăierile bugetare masive, în lipsa unui acord în Congres. Din acest motiv, FMI a redus estimarea pentru acest an cu 0,1 puncte, la 1,6%, şi cu 0,2 puncte, la 2,6% pentru 2014.

FMI avertizează că paralizia bugetară care afectează Statele Unite de o săptămână ar putea fi foarte dureroasă dacă se va prelungi.

Fondul este îngrijorat şi de repercusiunile restrângerii achiziţiilor de obligaţiuni de către Rezerva Federală americană, care riscă să accentueze retragerile de capital din ţările emergente.

Impactul ar putea fi cu atât mai mare cu cât China şi un număr tot mai mare de economii emergente ajung la capătul unui ciclu de creştere economică puternică.

Comparativ cu estimările din luna iulie, FMI a redus prognoza pentru 2013 privind evoluţia economiei Chinei cu 0,2 puncte, la 7,6%, iar pentru anul viitor cu 0,4 puncte, la 7,3%.

Fondul a redus estimarea de creştere a economiei Indiei cu 1,8 puncte, la 3,8% în 2013. Pentru Rusia, estimarea a fost micşorată cu un punct procentual, la 1,5%.

CITEŞTE ŞI: CE propune un fond de 50 miliarde euro pentru susţinerea băncilor din statele non-euro

 

9 October 2013