Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

FMI: România poate înregistra în 2013 o creştere economică mai mare decât cea a singurului stat european care a evitat recesiunea

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3134

Oficialii Fondului Monetar Internaţional vin cu veşti bune: anul viitor, pentru prima dată din 2008, România ar putea avea o creştere economică mai mare decât Polonia, singurul stat din Uniunea Europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei.

FMI: România poate înregistra în 2013 o creștere economică mai mare decât cea a singurului stat european care a evitat recesiuneaFondul Monetar Internaţional (FMI) menţine estimările pentru România, anunţate cu ocazia ultimei misiuni FMI la Bucureşti, de la mijlocul lunii august, pentru a şasea evaluare din cadrul acordului preventiv în derulare cu autorităţile române.

  • România – oficialii FMI estimează o creştere economică de de 0,9% pentru anul acesta şi de 2,5% pentru anul viitor
  • Polonia – se estimează o creştere de 2,4% pentru anul acesta şi de 2,1% pentru anul viitor

Țara noastră a reuşit să depăşească Polonia în urmă cu patru ani, înainte de BERD: Criza politică internă şi situaţia economică externă afectează creşterea economică a României PIB-ul României ar putea fi afectat pe termen scurt de criza politică internă, coroborată cu situaţia economică internaţională, avertizează ... agravarea problemelor economice şi financiare la nivel mondial. Economia României a avansat atunci cu 7,3%, faţă de 5,1% în cazul polonezilor. Însă în următorii doi ani, economia românească s-a contractat (cu 6,6% în 2009 şi 1,6% în 2010), în timp ce Polonia a reuşit să menţină creşteri de 1,6% în 2009 şi 3,9% în anul următor. În schimb în 2011, România a înregistrat o creştere de 2,5%, iar Polonia a urcat cu 4,3%.

Economia Poloniei este încetinită de criza datoriilor din Zona euro, precum şi a măsurilor financiare cerute de Uniunea Europeană (guvernul de la Varşovia trebuoe să reducă deficitul bugetar sub 3% anul viitor). Dacă în luna aprilie, FMI estima pentru anul viitor o creştere economică de 3,2% pentru Polonia, aceasta a fost revizuită la 2,1%. De asemenea, prognozele arătau o majorare a PIB-ului de 3% pentru România, dar au fost revizuite la 2,5%.

Criza din Zona euro a afectat puternic Europa emergentă, inclusiv România, prin dezintermedierea financiară derulată de mari bănci şi prin declinul intrărilor de capital. Drept urmare, au încetinit puternic creşterea creditării, schimburile comerciale cu statele din Zona euro şi avansul PIB-ului.

Raportul FMI arată că Ungaria (-1%), Croaţia (-1,1%), Serbia (-0,5%), Slovenia (-2,2%) şi Cehia (-1%) vor înregistra contracţie economică în acest an, în timp ce Turcia (3%), Slovacia (2,6%) şi Bulgaria (1%) vor înregistra creşteri în acest an.

Efectele adverse ale încetinirii economice trebuie limitate, conform specialiştilor FMI

Criza datoriilor suverate afectează întreaga Europa, iar FMI estimează pentru întregul continent un avans economic de numai 0,1% pentru anul în curs şi de 0,8% pentru anul viitor. În acelaşi timp, Zona euro probabil că va înregistra o contracţie de 0,4% anul acesta şi o creştere de numai 0,2% anul viitor.

„Presiunea financiară de la periferia Zonei euro s-a amplificat. Recesiunea din majoritatea ţărilor de la periferie afectează alte economii din regiune, având în vedere legăturile comerciale şi financiare puternice. Creşterea robustă din Rusia a compensat parţial, pentru statele Europei emergente, cererea mai slabă din Zona euro", arată raportul FMI.

Specialiştii FMI subliniază că strategia actuală este clară şi sunt de acord cu acomodarea politicii monetare, „care reprezintă o forţă puternică pentru reluarea creşterii economice”. De asemenea, aceştia aprobă întărirea consolidării fiscale, însă avertizează că efectele adverse ale încetinirii şi politica incertitudinii trebuie limitate.

CITEȘTE ȘI:  România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters Abordarea dură pentru care Fondul Monetar Internaţional este recunoscut poate avea efecte dezastruase în România, cu atât mai mult ... România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video