Numărul românilor care vor să acceseze un credit prin programul „Prima Casă” a crescut semnificativ faţă de anul trecut. Dacă de-a lungul lui 2013, ritmul mediu al solicitărilor a fost de 100 dosare/zi, în ultima lună acesta a crescut la 140 solicitări/zi, potrivit informaţiilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

34186-prima_casa.jpgPopularitatea programului „Prima Casă” continuă să crească: de la începutul acestui an, au fost acordate circa 9.000 credite garantate de stat, conform celui mai recent raport al FNGCIMM. În plus, luna aprilie a adus o creştere simţitoare a numărului de solicitări zilnice, ajungându-se la 140 dosare/zi.

„Evident că aceste evoluţii ne bucură. Atunci când oamenii investesc în dobândirea unei locuinţe, înseamnă că există o perspectivă optimistă pentru viitor şi că evoluţia pozitivă a economiei României devine vizibilă şi la nivelul oamenilor obişnuiţi. Pentru instituţia noastră, creşterea solicitărilor în Programul Prima Casă constituie un semnal de încredere că noul început al FNGCIMM se plasează sub auspicii favorabile”, declară Silvia Ciornei, preşedinta FNGCIMM.

Valoarea totală a creditelor acordate în primele patru luni ale anului se ridică la circa 310 milioane euro, în timp ce valoarea medie a finanţării accesate este de 35.600 euro. Mai bine de jumătate dintre garanţiile acordate sunt mai mici de 40.000 euro (56%), în timp ce 19% dintre clienţi au primit între 40.000 şi 50.000 euro, iar 23% dintre aceştia au luat cu împrumut o sumă mai mare de 50.000 euro.

Cele mai multe credite prin programul guvernamental au fost acordate celor care au cumpărat o locuinţă veche, în timp ce doar 30% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţei de immobile construite după anul 2008.

  • Apartamente cu două camere: 51% dintre solicitări
  • Locuinţe cu trei camere: 29% dintre solicitări
  • Garsoniere: 11% dintre solicitări
  • Locuinţe cu patru camere: 6% dintre solicitări

Totodată, cele mai multe solicitări pentru un credit „Prima Casă” vin din Bucureşti (28% din total), Ilfov (7,9%), judeţul Cluj (7,1 %), (Timiş cu 5,9 %), urmate de judeţele Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi cu procente mai mici.

La nivelul anului 2014, a fost alocat deja băncilor participante în program un procent de circa 95% din cele 1,2 miliarde lei, puse la dispoziţie de Guvern. În cei cinci ani de existenţă, circa 115.000 români şi-au cumpărat o casă cu ajutorul programului „Prima Casă”, valoarea totală a creditelor garantate fiind de 4,4 miliarde euro.

29 May 2014