0-907-2284128313bdfb.jpgReprezentanţii marilor agenţii imobiliare spun că acest
segment al pieţei rezidenţiale este încă la mâna vânzătorilor

Construcţia de case destinate celor bogaţi, vârful de lance al industriei imobiliare în România, intră într-o nouă etapă.

După ce ani de zile dezvoltatorii au construit la scară mică, proiectul gigant de la Băneasa este un semn de maturitate al pieţei locale. Chiar şi în acest nou context de piaţă, investitori şi reprezentanţi ai marilor agenţii imobiliare afirmă că majorările de preţ vor fi de proporţii, urmând trendul anilor anteriori.

Bogdan Georgescu, directorul general Colliers International, avansează pentru anul viitor chiar un preţ mediu pe metrul pătrat de 6.000 de euro.

"Piaţa rezidenţială de lux abia acum începe să se maturizeze. Şi un semn al acestui fapt este apariţia unuor proiecte de dimensiuni mari, precum cel de la Băneasa.

Experienţa din piaţă arată că vânzătorii sunt cei care fac preţul în acest moment, existând adesea mai mulţi cumpărători care licitează pentru aceeaşi proprietate situată în Dorobanţi sau Primăverii.

De aceea, eu estimez că anul viitor un preţ de 6.000 de euro pentru un metru pătrat va deveni o realitate. Dacă în prezent luxul autohton autentic în materie de rezidenţial costă aproximativ 4.000 de euro pe metru pătrat, în Polonia acesta a atins deja pragul celor 8.000 de euro" argumentează Georgescu.

Luxul îşi face cartier general în nord

Un studiu recent al companiei imobiliare Eurisko surprinde câteva dintre dificultăţile cu care se confruntă cei care doresc s-şi cumpere o locuinţă considerată de lux. Există multe proiecte de apartamente lansate pe piaţă, dar puţine satisfac cerinţele clasei de top.

Localizate în zonele centrale şi nordice, aceste spaţii rezidenţiale vizează în general dezvoltări de mici dimensiuni, pornind de la dezvoltarea singulară a unui imobil cu regim mic de înălţime ce poate oferi doar opt-zece apartamente, până la un complex de apartamente cu maximum 100 de unităţi.

O excepţie notabilă a acestui segment al pieţei este proiectul celor de la Băneasa Investments. Alin Negulescu, director de vânzări al Băneasa Rezidenţial, spune că, raportat la restul capitalelor, în Bucureşti piaţa luxului abia acum începe să se contureze. "Centrul Capitalei şi zona de nord vor deveni în următorii ani un district al luxului bucureştean datorită investitorilor străini şi români atraşi în zonă", afirmă Negulescu.

În momentul de faţă, preţurile proprietăţilor rezi­denţiale de lux din Bucureşti variază în jurul valorii de 2.500 de euro pe metrul pătrat. "Acest fapt se datorează creşterii preţurilor terenurilor în zona de nord şi centrală a Bucureştiului, dar mai ales cererii pentru acest tip de proprietăţi", spune directorul de vânzări rezidenţiale de la Băneasa.

El realizează un veritabil portret robot al cumpărătorilor care compun cererea de pe această piaţă. "Apartamentele din prima fază de construcţie a Băneasa Rezidenţial se adresează persoanelor cu un venit minim de 4.000 de euro pe familie, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 55 de ani. Cel mai adesea aceştia sunt proprietari de companii", detaliază Negulescu.

»Centrul Capitalei şi zona de nord vor deveni în următorii ani un district al luxului bucureştean datorită investitorilor străini şi români atraşi în zonă

Alin Negulescu, director de vânzări al Băneasa Rezidenţial

 

Sursa

9 October 2007