Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) primeşte începând de astăzi dosare pentru programul Prima Casă, au declarat pentru imopedia.ro reprezentanţii fondului. Băncile participante la programul guvernamental au primit deja plafoanele de garanţii pentru creditele ce vor fi acordate în 2011.

sursa: Cristina TamasFondul de Garantare a Creditelor a repartizat celor 21 de bănci participante la programul Prima Casă plafoanele de garanţii pentru creditele ce urmează să fie acordate anul acesta. Plafoanele stabilite de FNG au fost repartizate pe baza realizărilor anterioare şi a proiecţiilor prezentate de bănci pentru anul acesta.

Banca Comercială Romană are la dispoziţie pentru acordarea de credite în cadrul programului Prima Casă 3 un plafon de 64 milioane euro, ceea ce înseamnă aproape o treime din garanţiile totale repartizate de stat pentru anul 2011. Băncii Române de Dezvoltare i-a revenit un plafon de 32 milioane euro.

Fondul Naţional de Garantare a decis să aloce pentru Raiffeisen Bank un fond maxim de 25 de milioane euro. Grecii de la Banca Românească şi Alpha Bank vor putea acorda credite Prima Casă în valoare de 21 milioane euro, respectiv 18 milioane euro, iar Millennium Bank are o limită de 6,5 milioane euro.

Banca Transilvania şi CEC Bank au primit fiecare câte 6 milioane euro, în timp ce pentru Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank s-a stabilit un plafon de 4,2 milioane euro, respectiv 4 milioane euro.

Plafoane sub 1 milion euro pentru Prima Casă

Băncile Carpatica şi ATE Bank au la dispoziţie fiecare câte 500.000 euro pentru a acorda credite celor care vor să-şi cumpere o locuinţă prin programul garantat de stat. Numărul celor care vor contracta un credit prin Prima Casă de la Romanian International Bank nu va fi mare, căci banca a primit un plafon destul de mic de 200.000 euro.

Cel mai mic plafon a fost obţinut de Volksbank, a şaptea bancă locală după active, care poate da credite garantate de stat în limita a 100.000 de euro. Ţinând cont că în 2010, preţul mediu pentru o locuinţă cumpărată prin programul Prima Casă a fost de 41.200 euro, suma alocată austriecilor ar ajunge pentru doar două locuinţe.

Pentru anul 2011, Guvernul a alocat programului Prima Casă un plafon de 200 milioane euro.

Plafoanele alocate de FNG pentru Prima Casă

 

BCR

64 milioane euro

BRD

32 milioane euro

Raiffeisen Bank

25 milioane euro

Banca Românească

21 milioane euro

Alpha Bank

18 milioane euro

Millennium Bank

6,5 milioane euro

Banca Transilvania

6 milioane euro

CEC Bank

6 milioane euro

Bancpost

4,2 milioane euro

Intesa Sanpaolo Bank

4 milioane euro

Emporiki Bank

2,5 milioane euro

Piraeus Bank

2 milioane euro

UniCredit Ţiriac Bank

2 milioane euro

OTP Bank

2 milioane euro

Credit Europe Bank

1,5 milioane euro

Garanti Bank

1 milion euro

Bank Leumi

1 milion euro

Banca Carpatica

500.000 euro

ATE Bank

500.000 euro

Romanian International Bank

200.000 euro

Volksbank

100.000 euro

 

 

 

 

1 February 2011