Unitățile administrativ-teritoriale din mediul urban pot solicita finanțare europeană pentru lucrări ce au ca scop creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, în clădirile publice și pentru sistemele de iluminat public.

42954-fonduri_europene.jpgPotrivit Ghidului Solicitantului pentru Operațiunea A – Clădiri rezidențiale, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR), sumele care pot fi accesate sunt cuprinse între 100.000 și cinci milioane de euro, iar apelul de proiecte vizează investițiile care vor fi realizate în cadrul regiunilor de dezvoltare regională Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia și Centru.

Primăriile interesate pot depune proiectele începând cu data de16 martie 2020, ora 10.00, exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web https://www.fonduri-ue.ro/mysmis . Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare este 16 iulie 2020, ora 10.00.

Proiectele trebuie să se încadreze în obiectivele priorității de investiții finanțate prin POR 2014-2020 pentru a fi eligibile. Conform Axei prioritare 3 „Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, Prioritatea de investiții 3.1 „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor”, operațiunea A „Clădiri rezidențiale”, cererile de finanțare trebuie să vizeze obiectivul soecific „Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari”.

Prin intermediul acestei operațiuni vor fi sprijinite activități specifice realizării de investiții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, respectiv:

•           îmbunătățirea izolației termice și hidroizolare anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor, inclusiv măsuri de consolidare;

•           reabilitarea și modernizarea instalației de distribuție a agentului termic – încălzire și apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuințe, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic etc.

•           modernizarea sistemului de încălzire: repararea/înlocuirea centralei termice de bloc/scară; achiziționarea și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldura si/sau centrale termice pe biomasa etc.;

•           înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață;

•           implementarea sistemelor de management al funcționării consumurilor energetice: achiziționarea și instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea și gestionarea energiei electrice;

•           orice alte activități care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice în părțile comune - scări, subsol, lucrări de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate, lucrari de reparații la fațade etc.);

•           întocmirea de strategii pentru eficiență energetică (ex. strategii de reducere a CO2) ce vizează realizarea de proiecte ce pot fi implementate prin POR 2014 – 2020.

 

 

Care este cuantumul cofinanțării acordate în cadrul acestui apel de proiecte

 

Ratele de co-finanțare aplicabile pentru cheltuielile eligibile sunt:

 

•           60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor - Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, din care rata de cofinanțare din partea Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este maxim 85%, iar rata de cofinanțare din bugetul de stat (BS) este minim 15%;

•           40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor – Solicitant și Asociația de proprietari (indiferent de regiunea de dezvoltare în care se implementează).

 

Autoritățile locale au obligația de a asigura resursele financiare pentru acoperirea tuturor cheltuielilor aferente componentelor ce compun cererea de finanțare (cheltuieli eligibile și neeligibile), în condițiile rambursării a maxim 60% din cheltuielile eligibile din FEDR și de la bugetul de stat, respectiv recuperării ulterioare a cotei-părți ce revine fiecărei asociații de proprietari din valoarea componentei respective (cheltuieli eligibile și neeligibile).

Totodată, solicitantul este cel care va încheia contracte cu asociația/asociațiile de proprietari pentru depunerea și derularea proiectului.

Modalitățile privind recuperarea sumelor plătite de către solicitant aferente contribuției asociației de proprietari vor fi stabilite de comun acord de către cele două părți, cu respectarea prevederilor legislației în vigoare.

            Potrivit Ghidului, „Solicitantul poate acorda ajutoare de natură socială, în baza legislației în vigoare la data depunerii cererii de finanțare, în cazul anumitor categorii de proprietari persoane fizice, care dețin apartamente cu destinație locuință sau sedii sociale de firmă (care nu desfășoară activitate economică), în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetele locale.”


18 February 2020