Zona euro şi, mai ales, Marea Britanie au intrat în vizorul marilor grupuri de servicii financiare din Statele Unite ale Americii. Experţi din industrie subliniază că managerii fondurilor americane urmăresc cu interes activele firmelor de investiţii scoase la vânzare în Europa din cauza crizei datoriilor suverane.

21679-motive-de-investitie-fdi.jpgDeocamdată, companiile americane de servicii financiare aşteaptă să vadă cu ce soluţii vor veni liderii statelor din Zona euro, în urma summit-ului de la Bruxelles ce se va încheia miercuri, spun specialiştii din branşă. Managerii americani vor căuta să repereze ce instituţii bancare vor fi forţate să vândă active cât mai repede, notează publicaţia britanică Financial News, citată de Mediafax.

„Bancherii îşi dau seama că vor avea loc multe vânzări de active în Europa, iar afaceri de administrare de active ar putea fi, de asemenea prezente. Industria administrării de active este fragmentată, iar oportunitatea consolidării ar putea fi atractivă", consideră Peter Lenardos, analist la RBC Capital Markets.

Mai mult decât atât, specialistul declară că întărirea dolarului din ultimii doi ani, mai ales în raport cu lira sterlină, „va fi în favoarea americanilor".

Ţinte europene, atractive pentru achiziţie

După ce volatilitatea pieţelor financiare a speriat investitorii anul acesta, acţiunile companiilor europene de administrare a averii au scăzut dramatic.

„Nu poate trece neobservat că unii competitori din Europa au avut dificultăţi, care i-ar putea transforma în ţinte atractive pentru achiziţie", a declarat Steve Meyer, şeful diviziei de servicii de management pentru investiţii la SEI.

Companii gigant, precum Northern Trust şi SEI Investments, au recunoscut deschis că şi-au îndreptat interesul spre Europa pentru ţinte de achiziţie, odată cu anunţarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al treilea. Reprezentantul SEI Investments a declarat pentru publicaţia engleză că „grupul ar analiza o oportunitate potrivită pentru extinderea afacerilor pe noi pieţe". Mai mult decât atât, ambele companii au admis că şi rivalii lor procedează într-un mod similar.

  • Northern Trust - fonduri disponibile de 4,4 miliarde dolari
  • SEI Investments - fonduri disponibile de 428 milioane dolari

„Investitori precum cei de la SEI şi Northern Trust sunt candidaţi evidenţi. Au bani de cheltuit şi o situaţie destul de stabilă.", a afirmat Jon Little, şeful companiei britanice de administrare de active Northill Capital, în spatele căruia se află miliardarul elveţiano-italian Ernesto Bertarelli.

CITEŞTE ŞI Terenurile agricole, un segment al pieţei imobiliare ţintit de investitorii străini


26 October 2011