Fondurile de investitii imobiliare incep sa intre in Romania

ADEVARUL -  12.11. 2003


          Fondul de investitii imobiliare Europolis Invest-Austria va investi pe piata imobiliara din Romania circa 100 de milioane de dolari, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Wolfgang Lunardon, directorul general al Fondului. "Planurile de investitii pentru Romania se concentreaza pentru moment in Bucuresti, iar pe termen mediu ne vom orienta si spre zonele limitrofe Bucurestiului... In esenta, Europolis va mai investi aproximativ 100 de milioane. Investim cam 30 de milioane pe proiect, iar in Bucuresti ne gandim cam la 3 investitii, deci vor fi 100-120 de milioane", a mai spus Lunardon.

         Grupul Europolis a intrat pe piata imobiliara romaneasca odata cu achizitionarea uneia dintre cele mai importante cladiri de birouri din Bucuresti, Europe House, in cadrul unei tranzactii in valoare de 30 de milioane de dolari. Europa House este o cladire de birouri clasa A, cu aproximativ 13.000 metri patrati, 10 etaje, cu spatii comerciale la parter si doua niveluri de parcari subterane, este amplasata langa Piata Victoriei, iar aici isi vor avea birourile o serie de companii multinationale prezente in Romania.

        Investitia in aceasta cladire a costat 23 de milioane de dolari, iar lucrarea a durat aproximativ 4 ani, a declarat Shimon Galon, reprezentantul pentru Romania al antreprenorului in constructii GTC International, firma care a construit Europe House. Ca si in cazul Europolis, GTC International intentioneaza sa realizeze si alte investitii in Bucuresti, una fiind chiar in derulare. "Noul proiect se va afla in Piata Victoriei si se va desfasura in doua etape, prima faza materializandu-se intr-o cladire de birouri", a mai spus Shimon Galon.

       In ce priveste realizarea unor proiecte si in alte orase decat Bucuresti, atat reprezentantul Europolis, cat si cel al GTC International au fost de parere ca o locatie convenabila ar fi Constanta. "Piata romaneasca se va descentraliza, insa putine orase vor permite realizarea unor proiecte de investitii pe termen lung. Constanta va putea sa atraga investitii semnificative in sectorul imobiliar", a mai spus Lunardon. Fondul Europolis Invest este detinut, in proportie de 65 la suta, de Investkredit Bank AG si, 35 la suta, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).


Elena C. CUNCEA

 

 

12 November 2003