Domeniul agricol este unul care promite mult pe termen lung, dar pentru a obţine profit, este nevoie de o investiţie iniţială. Adeseori, costurile necesare pentru a demara o afacere în domeniul agricol sunt suficient de mari pentru a descuraja mulţi dintre fermierii români să înceapă demersurile în această direcţie. Tocmai de aceea, fondurile europene vin ca o mână de ajutor, pentru cei care au tenacitatea necesară de a lupta cu birocraţia.

32872-agriculture.jpgAflaţi într-o piaţă liberalizată, de la începutul acestui an, fermierii îşi pun problema dacă să îşi lucreze pământul în continuare sau dacă să vândă străinilor generoşi care le fac oferte de cumpărare. Pentru cei care decid să nu renunţe, există multiple oportunităţi de dezvoltare a afacerii, cu condiţia de a căuta ajutor specializat în vedere obţinerii de fonduri europene.

„Fondurile europene în domeniul agricol sunt deja un demers destul de bine rodat. La nivel naţional s-au înfiinţat câteva mii de microfirme, cu bani de la Uniunea Europeană. Sunt oameni care şi-au transformat ceea ce părea a fi muncă în zadar, fără beneficii financiare dincolo de limita supravieţuirii, într-o afacere profitabilă. Ei primesc 7.500 de euro în cinci ani, pe care îi investesc într-un plan de afaceri aprobat anterior, care urmează să  genereze profit”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ionuţ Vâlciu, coordonator dezvoltare rurală Evolve&Parteners.

Numărul cererilor a crescut de la 6.000 la 144.000, în patru ani

Dacă la început, în anul 2009, nu existau decât 6.000 de cereri pentru bani europeni în domeniul agricol, numărul a crescut la 30.000 de cereri un an mai târziu şi a depăşit 144.000 de cereri de finanţare în valoare de 18 miliarde de euro, la sfârşitul lui 2013.

„Am marcat sfârşitul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013 şi a demarat programul aferent acestui an. S-au semnat deja ultimele contracte cu fondurile disponibile pentru toate investiţiile aferente lui 2013. În acest răstimp, s-au făcut plăţi de aproape 6 miliarde de euro către beneficiari. Aşadar, nu este un lucru imposibil să primeşti bani europeni, atât timp cât întruneşti condiţiile necesare”, continuă Vâlciu.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este singurul cu o rată de absorbţie apropiată de 100%

De altfel, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală a fost singurul care s-a apropiat cel mai mult de o rată de absorbţie de 100%. Pentru perioada 2014-2015, programul pentru România va avea alocat un buget de peste 8 miliarde de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

„Am spus-o şi o repet: fondurile europene pot transforma o idee de succes în realitate. Problema este că numărul tinerilor din domeniul agricol este foarte scăzut, iar persoanele vârstnice sunt sceptice la un nou mod de lucru, diferit de cel practicat de ei în ultimele decenii. Rutina poate fi cel mai mare duşman al profitului”, arată specialistul în dezvoltare rurală.

Până în luna decembrie a anului trecut au fost selectate pentru finanţare aproape 90.300 de proiecte prin care s-au solicitat 6,4 miliarde e euro. Această sumă reprezintă un grad de angajare de 105% a fondurilor publice disponibile pentru proiecte de investiţii.

CITEŞTE ŞI: Terenurile agricole continuă să se scumpească, în timp ce interesul clienţilor creşte


29 January 2014