Caracterul inca destul de haotic al pietei locale imobiliare tine in expectativa fonduri de investitii de mari dimensiuni, precum ING Real Estate sau AIG Lincoln, companii care, desi prezente in Romania de mai mult timp, intarzie sa se implice in proiecte de mari dimensiuni, cum au facut pe alte piete din regiune.

Alexandra Dimofte, managing partner la compania de consultanta imobiliara Eurisko, spune ca bat la usa fonduri serioase care, spre dezavantajul lor, se misca destul de greu si pierd in fata investitorilor mici, activi si agresivi.

Astfel se face ca o buna parte din tranzactiile realizate pe piata locala au avut in prim-plan investitori de dimensiuni medii si mici la nivel european, precum Fabian sau Equest, care au cumulat in Romania portofolii de zeci sau chiar sute de milioane de euro.

In aceste conditii, pe fondul maturizarii pietei, este posibil ca acest gen de fonduri, care au intrat pe piata intr-o perioada mai riscanta, sa renunte in urmatorii ani la intreg portofoliul acumulat, in favoarea unor fonduri mai mari, obisnuite cu riscuri, dar si marje de rentabilitate mai mici.

Una dintre cele mai importante tranzactii realizate in acest an pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti a fost preluarea imobilului Cubic Centre de catre fondul britanic de investitii Fabian pentru 60 de milioane de euro, aceasta fiind cea mai importanta achizitie a fondului.

Cladirea Cubic Centre va avea un numar de 12 etaje si o suprafata inchiriabila de aproximativ 27.000 de metri patrati. Pana la sfarsitul anului volumul tranzactiilor derulate pe piata locala de britanicii de la Fabian ar putea ajunge la 180 de milioane de euro, sustine reprezentantul Eurisko, firma care a intermediat tranzactia.

Fabian vizeaza continuarea investitiilor incepute in domeniile rezidential si office pe piata locala, precum si extinderea afacerilor in afara Bucurestiului.

Fabian si-a asumat riscul de neocupare a cladirii, Eurisko fiind reprezentantul exclusiv pentru inchirierea spatiilor de birouri.

Cel mai mare fond de investitii imobiliare activ in Romania, Immoeast, este de altfel si cel mai agresiv jucator de pe piata locala de real estate, fiind implicat in peste 40 de proiecte pe toate segmentele pietei imobiliare.

Sursa

17 May 2007