O fostă fabrică de ciment – un fost morman de praf și moloz, poate deveni o operă de artă arhitecturală, dacă intră pe mâinile proprietarului potrivit. De exemplu, un arhitect ajuns în posesia unei asemenea proprietăți a intrat în atenția comunității internaționale a specialiștilor în domeniu, după ce a transformat o asemenea fabrică în propria-i locuință. Fosta uzină s-a transformat dintr-un fost producător de poluare, într-o bijuterie perfect integrată în natură.

41473-fabrica_exterior.jpgÎn anul 1973, Ricardo Bofil a descoperit întâmplător o fabrică de ciment abandonată. Aceasta era într-o stare deplorabilă, iar cei mai mulți ar spune că arată mai degrabă sinistru. Ricardo Bofil însă, arhitect de meserie, a văzut în aceasta viitoarea lui casă. A început imediat formalitățile de preluare a proprietății și munca de renovare. 45 de ani mai târziu, structura a fost complet transformată într-o locuință unică și spectaculoasă.41477-fabrica_terasa.jpg

Fabrica este așezată la periferia Barcelonei și obișnuia să funcționeze în timpul primului război mondial, dar era devalizată în momentul în care arhitectul și echipa sa au achiziționat-o. Numai deconstrucția parțială a durat câțiva ani, timp în care arhitectul s-a ocupat în paralel de înverzirea exteriorului prăfuit. A urmat apoi amenajrea interiorului ca spațiu de locuit. Aproape trei decenii mai târziu, în prezent, fabrica este în continuare în lucru, chiar dacă mulți ar spune că mai bine de atât nu poate să arate 

41475-fabrica_dormitor.jpgFabrica de ciment este un loc al excelenței. Fiecare camera are scopul ei special și niciuna nu seamănă cu alta. Modul în care este aranjată acum casa îmi dă impresia că locuiesc într-un uniers care mă protejează de eterior, de viața cotidiană. Viața se desfășoară aici într-o secvență continuă, fără diferențe între muncă și distracție”, povestește Ricardo Bofil despre creația sa.

Mai multe spații de relaxare pot fi găsite în proprietate. Spațiul41474-fabrica_birou.jpg de lucru este de asemenea o componentă crucială în aceastsă locuințăr, pentru că echipa arhitectului folosește o parte a reședinței ca birouri. Exteriorul este acoperit de eucalipți, palmieri și măslini, ceea ce oferă clădirii un aspect de ruină romantică.

Bucătăria și zona de living de jos este locul de întâlnire al familiei. Dar în ciuda transformărilor majore, fabrica încă este într-un permanent proces de schimbare, dat fiind faptul că viziunile mele și ale echipei mele sunt în permanentă schimbare, pentru a ține pasul cu tendințele și ideile creative”, continuă Bofil.

41476-fabrica_living.jpg 41478-fabrica_coloane.jpg

11 June 2017