Franciza, o soluţie de avarie a pieţei imobiliareAfectate de blocajul din piaţa imobiliară, agenţiile mici pot opta pentru afilierea la reţelele deja active în România. Cu maximum 25.000 de euro, consultanţii mici pot spera că îşi vor salva afacerea.

În condiţiile în care piaţa imobiliară şi, în special, cea rezidenţială încă nu dau semne de revenire, agenţiile imobiliare, mai ales cele mici şi medii, au în faţă trei variante.

Fie continuarea activităţii în condiţii de avarie, cu mai puţini angajaţi, cheltuielile diminuate la minimum posibil şi cu ţinte clare pe domenii încă valabile, precum închirierile, fie falimentul, fie, în cel de-al treilea caz, intrarea sub umbrela unui nume mare din domeniu.

Practic, francizele imobiliare pătrunse pe piaţă încă din 2003 vor deveni din ce în ce mai atrăgătoare, cu condiţia ca cei interesaţi să posede sumele necesare intrării într-un astfel de lanţ de business.

Principalii jucători din acest sector sunt Century 21, RE/MAX, Coldwell Banker, iar valoarea francizelor cerute de aceştia este cuprinsă între 15.000 de euro şi 25.000 de euro.

Irepetabilul an 2007 nu trebuie luat ca referinţă

Avantajele ce rezidă din afilierea la o reţea de consultanţă imobiliară, apar, dincolo de umbrela brandului, şi din know how-ul importat către francizat, studiile de piaţă relevând în mod repetat gradul redus de pregătire al agenţilor imobiliari prezenţi pe piaţă. Costurile vin totuşi să aducă probleme, multe agenţii imobiliare mici, fiind departe de a putea plăti sumele necesare. "Nu ştiu dacă mi-aş permite să plătesc redevenţa. În plus, singur aş putea fi mai flexibil în afaceri decât sub impunerea unei companii mari", spune Marius Barteş, administratorul unei mici agenţii din Ploieşti. Potrivit membrilor pieţei, veniturile firmelor de consultanţă imobiliară au scăzut comparativ cu 2007, cu 20%- 30%.

Sursa

4 February 2009