Veste bună pentru românii care au credite în franci elveţieni şi nu numai. Cursul de referinţă afişat marţi de Banca Naţională a României (BNR) este de 3,53 lei pentru un franc elveţian. Acesta este cel mai mic nivel din ultimele două luni. Nu demult, cursul de schimb valutar era de 3,81 lei pentru un franc elveţian.

20803-franci-elvetieni.jpgCreşterea francului elveţian a fost relativ constantă şi a urmat un curs lin, până acum două luni. La data de 8 iulie, francul elveţian se cumpăra pentru 3,47 lei. După acest moment, creşterea a fost rapidă: francul a depăşit pragul de 4 lei, după care, pe 11 august, a atins maximul istoric de 4,08 lei.

După valurile create pe pieţele internaţionale, Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat, pe 22 august, că va încerca să oprească aprecierea monedei naţionale a Elveţiei prin diferite metode. Printre acestea, se numără creşterea lichidităţii pe piaţa monetară şi majorarea depozitelor la vedere a băncilor, de la 120 miliarde franci elveţieni, la 200 miliarde franci elveţieni. Acestă decizie venea după numai o săptămână de la extinderea depozitelor la vedere a băncilor de la 80 miliarde la 120 de miliarde franci elveţieni.

Deşi există mii de familii în România afectate de creşterea francului, acestea nu sunt în număr majoritar. Idee confirmată de viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care a declarat recent că ţara noastră nu are o problemă la fel de mare ca alte ţări, cu privire la moneda elveţiană. Părere susţinută de ultimele date ale BNR, cu privire la creditele contractate în această monedă.

„Dacă ne uităm la cifre (şi le am pe cele mai recente), ponderea creditelor în franci elveţieni în total credit către sectorul privat în România este sub 7%, este 6,8% în iunie. Mai mare decât asta este doar pentru populaţie, în total credit către populaţie este 15%. Cifrele pe care le avem în Austria, în Ungaria sunt mult mai mari decât acestea. Noi nu avem o problemă de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa.

CITEȘTE ȘI Francul elveţian a încheiat prima săptămână de scăderi consecutive. Se ieftinesc creditele?


7 September 2011