În perioada de vârf a economiei româneşti, un credit în franci elveţieni era o opţiune atractivă. Însă de atunci s-au mai schimbat lucrurile - faţă de 2007-2008, francul s-a apreciat cu aproximativ 50%.

19341-307135-franci_elvetieni.jpgDin fericire, creşterea ratelor a fost domolită de scăderea indicelui de referinţă Libor, iar refinanţarea creditelor a fost oprită de deprecierea garanţiilor, spun reprezentanţii companiei de brokeraj bancar Kiwi Finance.

Fiind o monedă de refugiu în vremuri tulburi, mulţi români au contractat credite în franci elveţieni, astfel că această valută s-a apreciat. Iar în ultima vreme, datorită situaţiei din Grecia, francul a tot prins putere.

„Francul s-a apreciat cam cu 50% faţă de 2007-2008, perioada în care au fost accesate creditele în franci elveţieni. Ratele nu au crescut chiar cu 50%, deoarece a scăzut indicele de referinţă Libor, de la 2-3% cât era înainte, la zero şi ceva. Deci s-a mai compensat din diferenţa de curs valutar" a declarat pentru NewsIn Anca Bidian, directorul general al Kiwi Finance.

La momentul actual, francul elveţian pare să fie la un nivel maxim, dar analiştii financiari consideră că se va deprecia odată cu stabilizarea situaţiei globale. Şocul cel mai mare al aprecierii a fost deja simţit, iar acum sunt fluctuaţii.

Ce vor face clienţii care au credite în franci elveţieni?

Cei care au contractat credite în moneda elveţiană nu reprezintă o majoritate în piaţă, consideră brokerii bancari. Clienţii aceştia au opţiunea de a-şi refinanţa creditele în altă monedă, în special în euro. Dar nu toţi pot face acest lucru.

„Cei mai mulţi clienţi care au credite în franci elveţieni sunt captivi, din cauza garanţiei, pentru că au accesat credite în 2007-2008, pe vârf de piaţă imobiliară" a adăugat Anca Bidian, explicând că în aceste situaţii se solicită garanţii suplimentare.

Există şi clienţi care au credite în franci elveţieni, care au depăşit perioada de graţie de doi-trei ani, intrând acum pe dobânzi relativ mari, comparativ cu piaţa actuală a creditelor în euro. Aceştia ar fi avantajaţi de o schimbare a monedei de împrumut.

„Au mai fost clienţi care au venit cu o garanţie suplimentară pentru a-şi refinanţa creditul sau au achitat din surse proprii o diferenţă pentru a-şi diminua soldul" a mai declarat reprezentantul Kiwi Finance.

Pentru un credit contractat în franci elveţieni în 2007, echivalent a 50.000 euro, s-au plătit până în prezent mai puţini lei, decât dacă acesta ar fi fost contractat în euro, tot în 2007, chiar dacă francul elveţian s-a apreciat foarte mult. Explicaţia e simplă creditul în franci a avut o dobândă foarte mică.

„Chiar şi în condiţiile unei aprecieri majore a francului până în 2011, clienţii care au contractat credite în franci elveţieni au plătit sume în lei mai mici decât dacă ar fi accesat acelaşi credit în euro", afirmă directorul general al Kiwi Finance.

BNR a anunţat vineri un curs de referinţă de 3,50 lei pentru un franc elveţian. Ceea ce înseamnă o apreciere de 50% în ultimii trei ani, raportat la iunie 2008, când cursul BNR era de 2,26 lei pentru un franc.


20 June 2011