Francul elveţian s-a scumpit peste noapte cu peste 11 bani la BNR. Cursul oficial a atins un nou maxim, de 3,8269 lei pentru un franc. Banca Naţională a României (BNR) a afişat marţi un curs de referinţă record de 3,8269 lei pentru un franc elveţian, cu 100% mai mare faţă de valoarea înregistrată la 24 iulie 2007, când francul elveţian era cotat la 1,87 lei.

20155-teapa-creditului-exotic-cat-de-avantajos-este-f.jpgAprecierea francului este conforma cu aşteptările analiştilor, care şi-au revizuit recent estimările în sensul scăderii cotaţiilor internaţionale euro-franc.

În urmă cu patru ani, în perioada de boom a creditelor în valute exotice, cotaţiile internaţionala se situau la 1,6 franci pentru un euro. Pe piaţa locala, un franc valora mai puţin de 2 lei.

Creditele în altă monedă decât leu şi euro acordate populaţiei însumau în luna iulie 9,83 miliarde lei, faţă de un total al creditelor acordate populaţiei de 101,9 miliarde lei, notează conso.ro.

"Populaţia deţine foarte puţin credit în monede non-euro. Din creditul în valută în total în economie există cam 9% credit în franci elveţieni, iar pentru populaţie cifra este undeva la 14%. Multe dintre aceste credite s-au refinanţat în euro sau se pot refinanţa dacă există o decizie liberă de ambele părţi, a băncilor şi a clienţilor", declara recent viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa.

Viceguvernatorul BNR a menţionat că banca centrală a fost împotriva împrumuturilor în franci elveţieni şi a susţinut întotdeauna că nu sunt o soluţie bună.

"În primul rând, că raportul între franc şi euro în momentul în care aceste împrumuturi păreau avantajoase, respectiv în anii 2007-2008, era foarte jos şi nu era sustenabil acest raport pe durata scadenţei unui credit imobiliar şi pentru că populaţia are o experienţă limitată în gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui întreg ciclu de afaceri, în special în fazele sale descendente", a mai precizat Popa.

CITEŞTE ŞI Cum alegi creditul cu cele mai mici rate fără să treci pe la bancă?


3 August 2011