Decizia elveţienilor de a stopa cumva întărirea francului căci a ajuns să facă rău chiar economiei naţionale i-a speriat pe investitori, iar moneda a atins la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni. Totuşi, Banca Naţională a Elveţiei îşi menţine deschisă opţiunea de a interveni pentru a tempera aprecierea monedei.

20358-bani-franci-elvetieni_size1.jpgMăsurile drastice pe care le-a anunţat Banca Naţională a Elveţiei au fost de natură să tragă în jos cursul valutar. Euro a urcat la 1,1458 franci elveţieni pe unitate pe platforma de tranzacţionare EBS. Săptămâna trecută, euro a coborât la un minim record de 1,0075 franci pe unitate. De asemenea, şi dolarul s-a apreciat cu 2,1%, la 0,7938 franci pe unitate, după un maxim atins în timpul tranzacţiilor de 0,7998 franci pe unitate. Deprecierea francului a contribuit la avansul euro cu 0,3% faţă de moneda americană, la 1,4309 dolari pe unitate.

Aprecierea francului elveţian la un nivel record a fost determinată de reticenţa la risc a investitorilor, după retrogradarea ratingului Statelor Unite de către Standard&Poor's şi din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro.

CITEŞTE ŞI Creditele în franci elveţieni păgubesc mii de familii. Care sunt soluţiile?


16 August 2011