Mai multe familii din cartierul bucureştean Vitan, care locuiesc în locuinţe confort 3, şi-au trimis copiii în „vacanţă" la rude pentru o gură de aer în plus pe timp de caniculă. Soţii Tudor, împreună cu cei doi copii, locuiesc de 10 ani într-o garsonieră cât o cămara mai mare, de doar 14 metri pătraţi.

La doi paşi de Mallul Vitan din Capitală, pe strada Alexandru Moruzzi, zeci de familii trăiesc în propriul „Tokyo", adică în blocuri cu locuinţe confort 3, în care nu poţi sta decât câteva secunde, ca într-o vizită la muzeu: te uiţi, nu pui mâna (că n-ai pe ce) şi pleci că rămâi fără aer. Cei care locuiesc aici, mai exact în garsonierele de 14 metri pătraţi, fac zilnic exerciţii de respiraţie. „Am ieşit afară după ce am terminat mâncarea, ca să respir puţin. Pe copii nu-i ţin în casă când gătesc căci e o căldură ca în Iad şi nici nu am loc de ei", ne-a spus Carmen Tudor, o femeie de 48 de ani pe care am găsit-o în cameră când se pregătea să facă mâncarea.

Pentru că nu e loc de mobilier în casă, femeia a golit rapid un dulap în care îşi ţinea niştea boarfe şi a început să toace o varză pe el. Soţul acesteia, Bogdan, nu stă în casă decât atunci când trebuie să mănânce şi să-şi ia pumnul de pastile pentru inimă. Pesemne că spaţiul îngust îi dăunează grav sănătăţii.

„Am făcut cinci infarcturi până acum şi nu am împlinit încă 50 de ani. Mă simt de parcă trăiesc într-o cutie şi mi-e ruşine deja de copii că sunt mari şi au şi ei nevoie de intimitate. Parcă suntem refugiaţi, dormim toţi patru în acelaşi pat", face haz de necaz bărbatul, cu zâmbetul pe buze, în timp ce ne arată şi „bucătăria" de doi metri pătraţi.

Garsonieră la preţ de Solenza

Familia Tudor a intenţionat să-şi vândă garsoniera anul trecut, însă i s-au oferit pe ea doar 3.500 de euro. Contravaloarea unei Dacia Solenza. ­S-au răzgândit şi au lăsat negocierile pentru anul acesta, crezând că vor scoate un preţ mai bun, dar nicio ofertă nu depăşeşte acum 1.500 de euro.

Avantajul care compensează toate aceste sacrificii ale spaţiului este că traiul este unul ieftin, iar utilităţile nu îi costă, lunar, mai mult de două milioane. Pentru gaze, de exemplu, aceştia scot din buzunar circa 20 de lei, iar pentru apă, 100 de lei. Apă pe care o folosesc doar în lighean, căci baia nu dispune decât de un WC şi o chiuvetă.

 


 


Sursa

19 August 2010