Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Garsoniera pe credit costă cât în august 2007

Publicat: | Sursa: Cotidianul | Numar afişări: 1600
Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că dobânzile practicate de bănci s-au dublat în ultimul an şi jumătate. Preţul locuinţelor a scăzut însă mult mai rapid.

Garsoniera pe credit costă cât în august 2007Rata lunară la un credit de garsonieră contractat pe 25 de ani este, în acest moment, cu până la 35% mai mică decât în octombrie 2008. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că dobânzile practicate de bănci au crescut comparativ cu pe­ri­oada mai sus-menţionată. Altfel spus, preţurile de achiziţie a locuin­ţe­lor au scăzut mult mai rapid decât a crescut costul creditării.

Dacă în lu­na octombrie a anului trecut o gar­sonieră în Bucureşti costa apro­xi­mativ 60.000 de euro, în acest mo­ment, preţul mediu a scăzut pâ­nă în apropiere de 40.000 de euro. Tra­dus în termenii unui credit contractat pe 25 de ani, costul total a scăzut de la un minim de 178.000 de euro la un maxim de 141.000 de euro în prezent.

Rata lunară pentru perioada de creditare expusă mai sus scade şi cu 35% sau, în termeni ab­soluţi, cu aproximativ 280 de euro. În condiţiile în care Banca Na­ţio­nală a decis să separe creditul cu ga­ranţii de cel fără garanţii dând băn­cilor libertatea de a stabili conform propriilor norme condiţiile de creditare şi, implicit, creditul maxim acordat, după publicarea în Mo­ni­to­rul Oficial a noilor reglementări, creditul de locuinţă va deveni mult mai accesibil chiar decât anul trecut. Aceasta în condiţiile în care băn­cile vor avea resursele financiare pentru a debloca activitatea de cre­ditare.

De altfel, costul total al unei garsoniere luate pe credit este si­milar cu nivelul din august 2007, atunci când dobânzile erau la ju­mă­tate faţă de nivelul de acum. Pentru a evidenţia evoluţia costu­ri­lor unui credit pentru garsonieră am luat în consideraţie ofertele a trei bănci importante din sistem, institu­ţii de credit care au toate şansele să dispună şi de lichidităţile necesare pen­tru a acorda credite relaxate. Ast­fel, în octombrie 2008, când o gar­sonieră costa aproximativ 60.000 de euro, rata lunară la un credit pe 25 de ani luat de la BCR era de 461,8 euro. La BRD plăteam 594 de euro, iar la UniCredit Ţiriac dădeam aproximativ 720 de euro în fiecare lună. În acest moment, în aceleaşi condiţii şi pe aceleaşi variante de cre­dit, costurile au scăzut substan­ţial. Astfel, pentru un credit de garsonieră, de aproximativ 40.000 de euro, dăm astăzi 348 de euro pe lună la BCR, 355,9 euro pe lună la BRD şi 463,8 euro pe lună la UniCredit Ţiriac, potrivit portalului fi­nanciar www.conso.ro.

Cu alte cu­vinte, rata a scăzut cu până la 35%, cazul UniCredit Ţiriac, sau cu 280 de euro în termeni absoluţi. De altfel, situaţia din acest moment este comparabilă cu cea din august 2007, când, la BCR de exemplu, do­bânda era de 5,8%, faţă de 9,47% cât este în prezent. Cu toate acestea, da­că ne raportăm la costurile totale ale unui credit pentru garsonieră, re­zultatele sunt perfect comparabile. În august 2007, la BCR plăteam du­pă 25 de ani 140.000 de euro, la BRD - 145.000 de euro, iar la UniCredit Ţiriac - 150.000 de euro. În acel moment, o garsonieră costa pâ­nă la 75.000 de euro. În acest mo­ment, după 25 de ani plătim la BCR 110.000 de euro, la BRD - 115.000 de euro, iar la UniCredit Ţiriac - 140.000 de euro. În cazul a două dintre băncile expuse mai sus este clar că preţul total a scăzut des­tul de serios. Acest lucru se întâmplă în­să exclusiv datorită faptului că preţul locuinţelor a scăzut dramatic.

BNR dă liber la creditele de casă

În condiţiile în care banca la care apelaţi dispune de lichidităţi suficiente pentru a majora valoarea cre­ditelor acordate, BNR oferă posibilitatea ca valoarea maximă a împrumutului dorit să crească substanţial. Astfel, rata maximă ar putea ajunge la 60-65% din veniturile lunare ale solicitantului, de la 35% în prezent. De asemenea, avansul minim ar urma să varieze între 10 şi 25% din valoa­rea investiţiei. Mai clar, dacă în acest moment, pentru a achiziţiona un apartament cu două camere în Bucureşti cu un avans de 25%, aţi avea nevoie de venituri lunare de minimum 4.134 de lei (rata lunară e de 1.447 de lei pentru un credit de 180.000 de lei pe 25 de ani), după aplicarea noilor condiţii, valoarea minimă a veniturilor ar scădea până la 2.226 de lei. Calculul este valabil pentru o DAE de 11,3%, cea mai bună de pe piaţă, oferită de CEC.

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Fii primul care comenteaza
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video