Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Declinul garsonierelor: efectul pieței dominate de Prima Casă

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2135

Datorită prețului scăzut, garsonierele au fost mulți ani la rând lideri incontestabili, în topul achizițiilor. Chiar dacă nu erau practice pe termen lung, în perspectiva unei familii extinse, achiziția era considerată una profitabilă măcar pentru moment, urmând ca planul să fie ajustat odată cu trecerea timpului. Programul Prima Casă a însemnat însă o schimbare de paradigmă. Beneficiile financiare le-au permis clienților să acceseze fondurile necesare pentru cumpărarea unui apartament de două sau trei camere, fapt care rezolva de la bun început problema stabilității pe termen lung. Ultimul an a dovedit, încă o dată, că garsonierele au rămas preferatele chiriașilor, dar sunt tot mai puțin căutate de cei interesați să cumpere.

garsoneiraProgramul Prima Casă a remodelat complet piața imobiliară locală, dar cele mai multe schimbări s-au simțit în segmentul apartamentelor cu două și trei camere. De la an la an, tot mai mulți clienți au primit acces liber la acest program, prin creșterea vârstei maxime de achiziție sau chiar includerea în program a celor care au mai avut în proprietate o locuință, în anumite condiții. Așa se face că aceia care, în urmă cu câțiva ani, nu îndrăzneau să spere la mai mult de o garsonieră, acum își permit apartamente cu un număr mai mare de camere.

A existat permanent o politică de încurajare a creditării prin Prima Casă, în ultimii ani. Băncile comerciale precum și Banca Centrală au lucrat constant în a populariza beneficiile programului și a-l face cât mai accesibil. Multe voci spun că Prima Casă este pârghia care a ținut piața imobiliară pe linia de plutire, după 2008. Iar faptul că oamenii au ajuns să cumpere mai mult decât puteau să își permită înainte de criză, este cu adevărat spectaculos”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Martin Colbescu, analist financiar Colb Finance.

2014 a fost unul dintre cei mai stabili ani post-criza economică

Faptul că anul 2014 a fost unul dintre cei mai stabili ani post-criza economică, a determinat clienții de imobiliare să se mobilizeze întru achiziția unei locuințe. Și în acest context, doritorii proprietăților cu două și trei camere au existat în număr mai mare decât cei din alte categorii. Garsonierele chiar au rămas pe ultimul loc, pe lista intereselor.

Apartamentele cu două și trei camere au avut fluctuații pozitive de preț, în ultimul an. Procentul a fost unul mic, neglijabil chiar, dacă privim din punctul de vedere al valorii în sine. De exemplu, în cazul apartamentelor cu două și trei camere, vorbim despre o creștere a prețului de strigare cu 1%. Dar altceva ne arată acest progres, acum. Respectiv faptul că, pentru prima oară în ultimii opt ani, raportând luna decembrie la aceeași perioadă a anului anterior, avem o creștere”, continuă Martin Colbescu.

Garsonierele s-au ieftinit cu 2,5% în 2014

O evoluție mai clară, pe aceeași scară, au avut-o garsonierele, cu un preț de strigare care a scăzut cu 2,5%, la sfârșitul lui 2014, raportat la decembrie 2013. La cealaltă extremă, apartamentele cu patru camere au avut o evoluție absolut liniară, rămânând la exact același preț, în ultimul an. Pentru anul acesta, dincolo de prețuri, un alt trend se face remarcat: tot mai mulți proprietari își scot locuințele la vânzare.

Încă de anul trecut, numărul celor au au dat anunț de vânzare pentru locuința lor a crescut cu 15%. Dintre acestea, 40% sunt apartamente cu două camere, 30% sunt apartamente cu trei camere, 20% sunt garsoniere iar 10% sunt apartamente cu 4-5 camere”, continuă oficialul Colb Finance.

Deși 2015 este anunțat drept anul în care se va consolida trendul de scumpire a locuințelor, fie și cu procente minime, volumul mare de anunțuri de vânzare ar putea să modifice măcar temporar această prognoză. Numărul clienților interesați să cumpere este încă modest, motiv pentru care un aflux de oferte ar putea întări avantajele pe care oricum le au clienții, într-o piață dominată de cumpărător.

CITEȘTE ȘI:

  • Programul Prima Casă: o contribuție periferică la piața imobiliară, dar cu efecte pozitive Programul guvernamental este din nou un subiect de actualitate – Guvernul a stabilit fondurile pentru anul acesta, iar autoritățile vorbesc ... Programul Prima Casă: o contribuție periferică la piața imobiliară, dar cu efecte pozitive
  • Previziuni imobiliare, pentru 2015: piața din România va crește cu 5% Piața imobiliară din România va crește cu 5% anul acesta, consideră directorul uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din lume. ... Previziuni imobiliare, pentru 2015: piața din România va crește cu 5% Piața imobiliară din România va crește cu 5% anul acesta, consideră directorul uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din lume. ... Previziuni imobiliare pentru 2015: piața din România va crește cu 5%
  • Previziuni imobiliare, pentru 2015: piața din România va crește cu 5% Piața imobiliară din România va crește cu 5% anul acesta, consideră directorul uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din lume. ... Previziuni imobiliare, pentru 2015: piața din România va crește cu 5% Piața imobiliară din România va crește cu 5% anul acesta, consideră directorul uneia dintre cele mai mari companii imobiliare din lume. ... Prima Casă continuă: plafonul pentru 2015 fixat la 2,5 miliarde de lei

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video