Garsonierele, pe prima treapta la scumpiri



Evenimentul Zilei - 11.07.2006
 

Desi vara au loc mai putine tranzactii, proprietarii tin cu dintii de preturi.

Daca la inceputul verii, apartamentele vechi din cartierele mari s-au ieftinit usor, in aceeasi perioada, preturile garsonierelor au crescut cu circa 10%. Estimarile expertilor nu aduc vesti bune potentialilor cumparatori, mai ales ca de anul viitor fiecare tranzactie speculativa va fi impozitata cu 3%.

Care ar fi motivul unei scumpiri, in conditiile in care, in general, preturile scad pe timpul verii? Cererea mare, lipsa unei oferte satisfacatoare si dezinteresul investitorilor pentru acest segment au contribuit, fiecare in parte, la scumpiri.

20.000, garsoniera confort III

Modificarile de pret la locuintele din centrul Capitalei au depasit, in unele zone, cele zece procente, ajungand chiar la o scumpire de 15%. Astfel, daca in luna mai, o garsoniera in zona Unirii costa in jur de 50.000 de euro, in aceasta perioada, pretul poate ajunge pana la 60.000 de euro.

La periferie, proprietarii s-au "intins" cat au putut, in functie de zone. In Drumul Taberei, o garsoniera confort I ajunge cu usurinta la 38.000-40.000 de euro, in timp ce in Berceni aceeasi locuinta costa in jur de 35.000 de euro. Nici "camerele" confort III nu au scapat de valul scumpirilor - in Brancoveanu, o astfel de garsoniera costa in jur de 19.000 de euro si ajunge chiar la 20.000 de euro.

Oferta redusa, preturi mari

"In Romania, cererea de locuinte este iesita din comun", explica profesorul de gestiune imobiliara Artur Silvestri desele fluctuatii ale pietei. Pe de alta parte, noile proiecte intentioneaza sa satisfaca doar o parte din nevoile populatiei, axandu-se pe apartamentele de doua si trei camere. Astfel, proprietarii garsonierelor construite in timpul fostului regim se trezesc cu o mica mina de aur, buna de exploatat.

"Sunt foarte multi cei care nu-si pot permite un apartament cu doua camere si opteaza pentru o garsoniera", explica Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar din Romania. Potrivit acestuia, la competitia ofertelor contribuie si firmele interesate sa inchirieze locuinte cu ziua.

"Este o afacere in crestere, cu potential. Sunt multi care vin in Bucuresti pentru doar cateva zile si prefera sa plateasca 30-40 de euro pe noapte si sa stea confortabil, in loc sa dea sute de euro la hotel. Poti castiga mai bine decat in cazul unei chirii lunare", e de parere Giurgiu.

Citeste articolul integral in Jurnalul National


Teodora Trandafir
Jurnalul National
 

11 July 2006