Equest Balkan Properties, companie cu o expunere de 59% pe piaţa imobiliară românească, a vândut 51% din compania care controla centrele comerciale Vitantis Shopping Center din Bucureşti şi Moldova Mall din Iaşi unei firme controlate de George Teleman, partener în cadrul Equest Investments România. Preţul a fost unul simbolic de 5 euro, însă noul proprietar a preluat şi datoriile companiei.

15851-vitantis_01_74fe5c5961.jpg„Noi făceam şi asset management şi property management, iar Equest avea datorii la noi. Preţul de 5 euro este simbolic, deoarece am preluat datoriile pe care investitorii le aveau faţă de noi. Noi am administrat cele două proprietăţi timp de cinci ani şi le cunoaştem foarte bine. E logic să avem o preferinţă pentru ele. Tranzacţia a fost puţin grăbită pentru a prinde 31 decembrie, însă vom vorbi de strategie după ce se mai aşează lucrurile. Dat fiind faptul că Equest este în disposal mode (în retragere de pe piaţă n.red) e normal să vrem să achiziţionăm şi restul participaţiei, însă nu e o tranzacţie speculativă. Vrem să administrăm în continuare cele două proprietăţi până ce îşi revine piaţa, după care să le vindem când randamentul se va apropia de ceea ce a fost. Oricum acest lucru nu se va întâmpla mai repede de 3-5 ani", a declarat în exclusivitate pentru Capital George Teleman, noul acţionar majoritar al celor două mall-uri.

Vitantis Shopping Center este deţinut de firmele Union Properties SRL şi Vitantis SRL, iar Moldova Mall de firma Rivium Galeria Mall SRL. Cele trei companii sunt controlate de Balkan Properties Cooperatief, firmă la care Teleman deţine în prezent - prin intermediul Denesol Limited 51% din acţiuni.

George Teleman a adus în 2005 fondul britanic pe piaţa românească şi i-a ajutat să achiziţioneze Moldova Mall şi Vitantis Shopping Center. Teleman a terminat Facultatea de Aeronave din Bucureşti, iar după 1989 a început să lucreze în sectorul privat. La circa 30 de ani era reprezentant pe probleme de comerţ la ambasada română din Singapore. S-a întors în ţară în 2002 şi s-a ocupat pentru un timp de consultanţă financiară.

Active neperformante

Vitantis Shopping Center deţine o suprafaţă închiriabilă de 11.362 mp, din care sunt închiriaţi în prezent 82%. În primele nouă luni din 2010 mall-ul din Vitan a înregistrat pierderi nete operaţionale de 1,5 mil. euro. De cealalată parte, Moldova Mall, care dispune de o suprafaţă de 9.024 mp închiriabili, are un grad de ocupare de 71% şi a provocat în primele nouă luni din 2010 pierderi nete operaţionale de 0,5 mil. euro.

După ce şi-a ameninţat chiriaşii cu evacuare dacă aceştia nu îşi adaptează oferta la preţurile actuale, EBP a început un program de relansare a Vitantis Shopping Center, finalizat la începutul lunii trecute. Proprietarii mall-ului din Vitan nu şi-au păstrat promisiunea în tocmai şi au recurs la menținerea unei părți semnificative a mixului de chiriaşi anterior, precum și la relocarea chiriașilor existenți. În urma programului de relansare, etajul 1 al centrului comercial a fost redeschis.

„Consiliul director al EBP crede că din cauza îndatorării excesive, cele două active localizate în România nu pot livra valoare acţionarilor EBP şi reprezintă o povară semificativă pentru grup. (...) Condiţiile de piaţă au continuat să aibă un impact negativ asupra rezultatelor operaţionale, în ciuda eforturilor depuse de administratorii proprietăţilor. Consiliul director nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a condiţiilor de piaţă în perioada următoare", se arată în anunţul publicat de companie la Bursa de la Londra.

Datoriile pe care le are Rivium Galeria Mall erau la 30 iunie 2010 de circa 15,5 mil. euro. „Principalul actual pe care Rivium îl are la creditele bancare este de 20,5 mil. euro. Consiliul director consideră că o refinanţare este nerealistă de vreme ce proprietatea ar putea valora în prezent mai puţin de 15,5 mil. euro", se mai specifică în anunţul EBP.

George Teleman spune că EBP consideră aceste active neperformante pentru că ei vizau un profit imediat, însă criza a afectat enorm activitatea celor două proiecte.

Equest pe picior de plecare

Investitorii britanici au mai făcut o afacere proastă în România. În septembrie 2009 au încasat 1,2 milioane de euro din vânzarea proiectului Modul Shopping Center din Târgovişte, în condiţiile în care compania a plătit în anul 2007 opt milioane de euro pentru achiziţia acestuia.

EBP mai deţine pe piaţa românească patru clădiri de birouri de clasa A şi B de mici dimensiuni, toate achiziţionate în 2006 şi localizate în Bucureşti. Mai deţine proiectul Equest Logistics Centre, care include un teren cu o suprafaţă totală de 11 hectare, situat în Bucharest West Logistics Park.

De asemenea, compania mai are în construcţie o parcare multi-etajată în centrul oraşului, investiţie de 16 milioane de euro. Fondul mai deţine şi retailerul de electronice şi electrocasnice Domo, preluat de o subsidiară a fondul de investiţii Equest Investments Balkans.


Sursa

4 January 2011