Circul început de premierul grec continuă. După ce a anunţat că doreşte să consulte populaţia în legătură cu planul european de salvare a Greciei, Papandreou anunţă data referendumului. Germania şi Franţa răspund prompt: grecii nu vor vedea nici un cent din împrumuturile stabilite, până când nu opresc seismul provocat.

21798-foto.jpgPână când nu dispar incertitudinile, Grecia nu primeşte tranşa în valoare de opt milioane euro

Germania şi Franţa au cerut Greciei în mod imperios să aplice planul de ajutor stabilit săptămâna trecută la Bruxelles, eliminând toate incertitudinile privind referendumul. Alternativa a fost drastică: guvernul elen nu va mai primi ajutorul financiar promis de ţările europene şi Fondul Monetar Internaţional. Susţinerea materială aprobată de ţările europene are o valoare de opt miliarde euro, sumă vitală pentru Grecia.

„Am spus clar autorităţilor elene că europenii şi FMI nu pot avea în vedere vărsarea celei de-a şasea tranşe a programului de ajutor, până când Grecia nu va adopta integral pachetul de măsuri din 27 octombrie şi până când incertitudinile privind rezultatul referendumului nu vor dispărea", a declarat președintele francez, Nicolas Sarkozy, citat de Mediafax.

Referendumul va avea loc la începutul lui decembrie

Miercuri seară, premierul Giorgios Papandreou a anunţat că referendumul privind planul de salvare va fi organizat , cel mai probabil, pe 4 decembrie. Autorităţile de la Atena nu au formulat exact întrebarea adresată populaţiei, dar aceasta va fi legată de apartenenţa Greciei la Zona euro. Deşi iniţial premierul grec dorea să întrebe populaţia dacă este de acord cu planul de la Bruxelles, în urma presiunilor liderilor europeni, referendumul va fi despre ieşirea Greciei din Zona euro.

„Miza este să aflăm dacă vrem să rămânem în Zona euro. Asta este foarte clar. Avem nevoie de un consens larg şi cred că poporul grec vrea ca noi să fim un partener solid în euro - aceasta este miza", a afirmat Papandreou, imediat după încheierea unei conferinţe de presă susţinute de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, notează Mediafax.

Pe de altă parte, iniţiativa premierului nu este împărtăşită de toţi politicienii greci: ministrul de finanţe, Evangelos Venizelos, a declarat că este împotriva acestui referendum deoarece aparteneţa Greciei la euro este „o realizare istorică a poporului grec, care nu poate fi pusă în discuţie".

Sondajele arată că mai mult de jumătate dintre greci nu sunt de acord cu planul de la Bruxelles

La începutul aceste săptămâni, întreaga Europă a fost consternată de declaraţiile premierului grec, Giorgios Papandreou. După discuţii interminabile la Bruxelles, după eforturi uriaşe ale ţărilor europene de a salva Grecia, Papandreou i-a anunţat pe oficialii europeni că ţara sa va organiza un referendum pe tema planului stabilit.

„Cetăţenii sunt sursa puterii noastre şi cetăţenii vor fi chemaţi să spună „da" sau „nu" acordului. Avem încredere în popoer, credem în democraţia participativă, nu ne este teamă de ea. Oamenii vor fi întrebaţi dacă vor să adopte acordul sau să îl respingă. Acest vot de încredere va fi o piatră de fundaţie pe care vom construi o nouă structură, o nouă Grecie", a declarat Giorgios Papandreou.

Conform sondajelor, 60% dintre greci cred că măsurile stabilite în cadrul summit-ului de la Bruxelles sunt negative pentru ţara lor. Astfel că guvernul socialist trebuie să îşi asume un risc imens adoptând planul cu care au fost de acord liderii europeni. Partidele greceşti de opoziţie recunosc că este un risc pe care puterea şi-l asumă, dar critică valurile produse: „neputând să guverneze şi nedorind să demisioneze onorabil, dinamitează totul".

CITEȘTE ȘI: Grecii se distrează pe banii primiţi din Europa. Elenii se gândesc să cumpere sute de tancuri cu banii meniţi să le salveze economia.


3 November 2011