Patru români din zece cred că anul acesta vor câştiga mai puţin, iar peste 80% dintre ei estimează că nu vor putea economisi în 2010, şi asta în mare parte din cauza creşterii preţurilor. Datele apar într-un barometru de încredere, cofinanţat de Comisia Europeană şi publicat de GfK România.

sursa:www.profesiionline.roDe asemenea, 40% din populaţie apreciază că venitul lor va rămâne acelaşi, în timp ce numai 2 din 10 români sunt convinşi că situaţia lor financiară se va îmbunătăţi în acest an. Pe de altă parte, aproximativ trei sferturi dintre români sunt de părere că nu este momentul potrivit pentru a pune un ban deoparte.

72% dintre români susţin că februarie 2010 a adus preţuri mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar trei sferturi din populaţie nu vede o îmbunătăţire, ci din contră, se aşteaptă ca preţurile să mai crească pe parcursul acestui an cel puţin în acelaşi ritm ca până acum.

Românii nu văd cu ochi bun anul 2010. Dacă în luna februarie 2009 aproape jumătate dintre români considerau că situaţia financiară a familiei lor era mai rea decât acum un an, în februarie 2010 procentul celor care o duc mai rău din punct de vedere financiar a urcat la aproape 60%, potrivit studiului GfK.

Reducerea veniturilor a fost resimţită puternic de-a lungul întregului an 2009 - una dintre cele mai pesimiste perioade pentru opinia publică din România. Există şi o mică parte a populaţiei ale cărei venituri s-au îmbunătăţit comparativ cu anul anterior, dar aceasta a scăzut de la 13% în februarie 2009 la 7% în februarie 2010.

Studiu a fost realizat de de GfK România pe baza informaţiile provenite de la Barometrul de Încredere a Consumatorului. Datele sunt reprezentative pentru populaţia României în vârstă de 15 ani şi peste, eşantionul fiind de 1000 de persoane intervievate în fiecare lună.

 

 

18 March 2010