Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Ghid de evitare a „ţepelor” date de dezvoltatorii imobiliari

Publicat: | Sursa: Saptamana Financiara | Numar afişări: 1252

Alegerea unui dezvoltator cu scrisoare de garanţie bancară, cu proiecte finalizate şi asistenţa unui avocat sunt soluţii care reduc riscurile cumpărătorilor

Dacă în trecut dezvoltatorii făceau adesea contractele de vânzare a apartamentelor după bunul plac, în prezent cumpărătorii au posibilitatea să se asigure mai mult.

Asta pentru că acum cei care vor să vândă acceptă mult mai uşor negocierea unor contracte ferme, cu clauze de asigurare a cumpărătorilor. După ţepele din trecut, aproape totul depinde acum de cumpărători.

Există încă foarte mulţi oa­meni care au de dat zeci de mii de euro la bănci pentru casa dorită, dar pe care nu o vor avea niciodată fiindcă dezvoltatorii au intrat în faliment. Alţii riscă să fie daţi afară din casa pusă ga­ranţie pentru a cumpăra o locuinţă nouă care nu s-a mai construit.

Mai sunt, de asemenea, extrem de mulţi cumpărători care trebuiau să aibă cheile de la viitoarea lor casă încă din 2008, dar nu se pot bucura de aceasta, fiind amânaţi cu lunile, în continuare.

Vina pentru toate acestea nu o au doar dezvoltatorii, sau criza actuală. Şi cumpărătorii au partea lor de vină fiindcă s-au grăbit să semneze contracte cu ochii închişi, fără a încerca să se protejeze într-un fel.

De con­dam­nat este şi atitudinea băncilor, care au dat credite oricărui dezvoltator şi oricărui potenţial cumpărător. Nici legislaţia românească nu a ajutat cu nimic în sensul protejării in­ves­tiţiilor, aşa cum se întâmplă în Vest.

Cu toate acestea, au existat şi în anii trecuţi cumpărători care au des­chis ochii mai bine când au negociat cu un dezvoltator. Cu atât mai mult ar putea cumpărătorii să fie prudenţi acum, când deschiderea vân­ză­­torilor spre negociere este mai mare.

Cum cumpărăm cu riscuri minime

Decizia cumpărării unui apartament trebuie corelată cu asistenţa unui specialist. Legislaţia româneas­că nu oferă decât o vagă protecţie a cumpărătorului în absenţa unei atitudini active a acestuia în sensul informării specializate. Sunt impor­tan­te atât alegerea dezvoltatorului, cât şi modul în care se negociază clau­zele din contract.

„Există me­to­de prin care se pot achiziţiona apar­tamente off-plan într-un mod diligent (văzând istoricul unor proiecte deja finalizate de respectivul dezvoltator, negocierea contractului), astfel încât drepturile şi obligaţiile păr­ţilor să fie bine stabilite", a de­clarat Mihai Cuc, avocat partener SCA Enescu & Cuc. Scrisoarea de garanţie bancară este, de asemenea, una dintre metodele de minimizare a riscului cumpărătorului.

„Refuzul vânzătorului de a pune la dispoziţie garanţii contractuale ridică mari semne de întrebare asupra seriozi­tăţii dezvoltatorului şi chiar asupra bonităţii sale, când nu poate furniza o scrisoare de garanţie bancară", a declarat Cristina Maxim, avocat par­te­ner Boştină şi Asociaţii.Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Fii primul care comenteaza
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Popesti-Leordeni , SU: 160 mp
Pipera , SC: 500 mp
Bucurestii Noi , SC: 99 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video