„Anul ăsta o să mergem la pescuit, o să mergem la schi mai mult, o să mergem la plajă mai mult. Este un an în care punem ghetele în cui, cum se spune în fotbal şi să aşteptăm ca lucrurile să se redreseze".

Gică Popescu: “Este un an în care punem ghetele în cui”IMOPEDIA.ro: Cum vedeţi piaţa imobiliară din România?

GICA POPESCU: Cu siguranţă într-o reală scădere cum era şi normal. Aţi văzut că la noi piaţa imobiliară a crescut foarte mult datorită investiţiilor masive străine şi pentru că această criză financiară a apărut, în primul rând în ţările care aveau pondere foarte mare în investiţiile imobiliare din România, era normal ca piaţa să fie afectată.

Eu cred că loc este în continuare la noi de locuinţe, însă, nefiind bani în piaţă e normal ca deocamdată lucrurile să stagneze şi chiar să aibă această scădere foarte mare. Cred că la noi lucrurile luaseră un elan artificial, preţurile erau mult peste puterea de cumpărare şi peste situaţia financiară reală din ţară.

Şi pe de-o parte lucrul aceasta vine bine pentru că lucrurile se vor aşeza, vor dispărea aşa speculanţii care erau peste tot. Devenisem o ţară care nu făcea altceva decât business imobiliar.

Te duceai la restaurant făceai business imobiliar, te duceai la cafenea toată lumea vindea terenuri, era un haos general care a dus la scăderea brutală a preţurilor şi pentru că era un interes foarte mare pentru piaţa noastră.


IMOPEDIA.ro:
Aţi fost foarte mult timp şi afară din ţară. Cum arată piaţa imobiliară din România, comparativ cu cea din Spania?

GICA POPESCU: Eu cred că ceea ce s-a întâmplat în Spania urma să se întâmple şi la noi, însă într-un ritm mult, mult mai alert, pentru că dacă în Spania cei care investeau erau în mare parte spanioli, la noi toată lumea a venit să investească, de la italieni, spanioli, din Israel, toată lumea venea în România şi în special în ţările de Est care au intrat în Uniunea Europeană. Aşa seamănă România cu Spania în anii '85 începutul lui '90, dar cu o creştere mult, mult mai rapidă.


IMOPEDIA.ro:
Preţurile de la noi sunt combarabile cu cele din Spania?

GICA POPESCU: În primul rând la noi puterea de cumpărare este mult mai mică, de aceea spun că la noi a fost o creştere artificială. Erau preţurile mult mai mari faţă de puterea de cumpărare a românului. Dar valoarea unei proprietăţi era mult mai scumpă în Spania.


IMOPEDIA.ro:
Aţi fost afectat de această criză imobiliară?

GICA POPESCU: Toată lumea a fost afectată de această criză. Am blocat proiecte care trebuiau începute anul acesta pentru că e normal să fie aşa. Am avut şi noroc pe de-o parte pentru că am avut lucruri pe care le-am început anul trecut şi le-am finalizat înainte de a începe criza. Dar am blocat foarte multe proiecte.


IMOPEDIA.ro:
Despre ce proiecte este vorba?

GICA POPESCU: Rezidenţial, hotel, birouri...


IMOPEDIA.ro:
Vă temeţi că investiţiile pe care le-aţi făcut în domeniul imobiliar nu vor avea rezultatul scontat?

GICA POPESCU: Eu sper că nu. Sper ca lucrurile să se îndrepte. Eu nu am făcut niciodată speculă. Eu nu am cumpărat astăzi ca să vând mâine, am făcut investiţii pe termen lung, investiţii pe care să le dezvoltăm. Nu am cumpărat terenuri astăzi, să le vând mâine sau nu ştiu ce alte proprietăţi. Niciodată nu am făcut speculă imobiliară şi cred că din punctul acesta de vedere lucrurile sunt bune pentru că o să dispară cei care au vrut să facă speculă şi vor rămâne în piaţă cei care chiar ştiu să facă un business imobiliar stabil .

Teasing
Află cine a declarat în exclusivitate pentru IMOPEDIA:
"
Mie mi-e că dacă investitorii nu vând acum la preţul de construcţie, s-ar putea să rămână într-o pierdere mare de tot. Totuşi sunt dimensiuni financiare mari, sunt cartiere întregi."

Citeste continuarea AICI

9 March 2009