" Ion Tiriac este omul de afaceri pe care-l apreciez cel mai mult. A venit de jos si, cu o mare abilitate si multa inteligenta, a stiut sa faca pasul si sa treaca de la sport la business.Este un exemplu pe care ar trebui sa-l ia toti sportivii", a declarat Gheorghe Popescu, intr-un interviu acordat Bloombiz.

In opinia fostului fotbalist, "convertit" in businessman cu multe investitii in real estate, criza actuala are si un aspect pozitiv, pentru ca va curata piata de bisnitari, de speculanti.

Cum se va termina acest an pentru piata imobiliara, in conditiile in care datele privind economia nu sunt foarte bune?

Din punctul meu de vedere, acest an este terminat pentru ca mai sunt doua luni de zile in care se mai pot face anumite lucruri. Nu vad nici un fel de speranta ca lucrurile sa se indrepte.

Stim cu totii ca aceasta criza se adanceste, nu numai in sectorul imobiliar. Eu, personal, cred ca aceasta criza va dura si anul viitor.

Cum vedeti evolutia preturilor la apartamente in 2010?

Atata timp cat aceasta criza va continua, este normal ca preturile sa scada la toata gama din piata imobiliara, nu ma refer numai la apartamente.

Cred ca aceasta scadere este normala pentru ca, la un moment dat, preturile ajunsesera la o cota artificiala care era mult departe de puterea de cumparare a romanilor.

Aceasta criza are si un aspect pozitiv, va curata piata de bisnitari, de speculanti, iar cei care intr-adevar au o structura de business imobiliar importanta vor rezista chiar daca le va fi foarte greu si poata ca vor fi nevoiti sa faca fuziuni de capital sau sa vina cu banii de acasa.

 

Vor disparea speculantii care au ridicat foarte mult preturile si lucrurile se vor aseza acolo unde le este locul.

Ce se va intampla cu apartamentele vechi? Cat credeti ca ar trebui sa coste un astfel de apartament?

Eu cred ca interesul pentru apartamentele vechi va scadea odata cu iesirea pe piata a proiectelor care sunt acum in stand-by.

Sunt foarte multe proiecte care, din cauza crizei, au stagnat si sunt convins ca o data cu iesirea pe piata a acestor noi proiecte, interesul pentru cele vechi va scadea.

Cei care vor dori sa vanda apartamentele vechi vor fi nevoiti sa scada foarte mult pretul, fiind o oferta importanta in randul celor noi.

Care a fost cea mai importanta investitie a dumneavoastra?

Am avut sansa sa intru in acest segment imobiliar in perioada de explozie, in ultimii 5 ani, cand piata imobiliara a crescut foarte mult.


Sursa

7 October 2009