Clienţii din imobiliare sunt înstăriţi sau nu, caută case ori apartamente, proprietăţi de lux sau chilipiruri. Toţi au însă un lucru în comun: vor cel mai bun preţ. Însă acest lucru este mai complicat decât pare, pentru că nu se reduce doar aflarea celui mai ieftin produs din piaţă. Cel mai bun preţ presupune că respectiva locuinţă va rămâne valoroasă mult timp după achiziţie. IMOPEDIA.ro prezintă un ghid al cumpărătorului care caută cea mai bună proprietate din piaţă.

30689-financing-a-property-acquisition-in-thailand.jpgVerificarea tuturor proprietăţilor tranzacţionate recent

Primul pas pe care trebuie să îl facă orice client din imobiliare este să se informeze. Pentru a afla preţul corect, trebuie să ştii cu cât au cumpărat alţii acelaşi tip de proprietate. O locuinţă similară este cea care are o suprafaţă identică sau apropiată, la fel de bine întreţinută, în acelaşi tip de bloc, amplasată în aceeaşi zonă. Pentru un client poate fi dificil să întocmească un asemenea dosar, dar un agent imobiliar profesionist poate prezenta aceste informaţii cu acurateţe, la zi.

Ce proprietăţi sunt scoase la vânzare în acest moment?

În acest caz, este indicat ca un client să viziteze mai multe locuinţe, de care poate nu ar fi interesat, pentru a vedea cu exactitate caracteristicile şi pentru a le compara cu proprietatea pe care vrea să o cumpere.

Ce proprietăţi similare au fost recent pe piaţă, dar nu s-au vândut?

Dacă locuinţa pe care vrei să o cumperi este asemănătoare uneia care a fost recent pe piaţă, dar nu s-a vândut, atunci se poate ca preţul ei să fie prea mare. De asemenea, dacă sunt multe proprietăţi similare pe piaţă, preţul ar trebui să fie mai jos. Și în acest caz, un agent imobiliar bine pregătit ştie toate ofertele vechi din piaţă şi motivele pentru care acestea nu şi-au găsit client.

Negocierea cu proprietarul, una dintre cele mai dificile probe

Specialiştii ne recomandă să propunem un preţ mai mic decât cel de listă, pentru a afla reacţia vânzătorului. Unii comunică direct preţul la care sunt dispuşi să vândă, în timp ce alţii scot la vânzare proprietatea cu un preţ mai mare, pentru a lăsa o marjă de negociere sau pentru a încerca piaţa. Însă o astfel de strategie vine la pachet şi cu riscuri: unii proprietari se pot simţi ofensaţi de preţul mic propus, moment în care colaborarea poate deveni dificilă. Totodată, cresc şansele de a pierde proprietatea în favoarea unui client care oferă mai mult.

Condiţiile de piaţă determină valoarea proprietăţii

Ultimii ani ne-au învăţat să ne facem calculele pe termen lung, atunci când achiziţionăm o proprietate. Pentru a încheia o afacere avantajoasă clienţii trebuie să ştie dacă au crescut sau au scăzut preţurile, de curând. Într-o piaţă a vânzătorilor, atunci când cererea este mai mare decât oferta, proprietăţile vor fi probabil ceva mai scumpe. Într-o piaţă a cumpărătorilor, când este inflaţie de oferte, proprietăţile au tendinţa să fie subapreciate.

Dar chiar şi într-o piaţă a vânzătorilor, proprietăţile pot avea un preţ rezonabil, dacă piaţa este în creştere şi nu a ajuns încă aproape de vârf. Similar, proprietăţile pot fi supraevaluate într-o piaţă a cumpărătorilor, dacă preţurile au început abia de curând să scadă. Aşadar, pentru a prinde preţul cel mai bun, trebuie pândit momentul în care piaţa este jos şi abia începe să crească.

Achiziţia se face direct de la proprietar? Atunci preţul trebuie să fie mai mic decât media pieţei

Dacă proprietarul nu vinde cu ajutorul unui agent imobiliar, locuinţa lui ar trebui să fie mai ieftină cu câteva procente decât altele similare, deoarece nu este perceput niciun comision. Pe de altă parte, proprietarii care vând singuri tind să îşi supraevalueze locuinţa, de cele mai multe ori, astfel că e posibil ca negocierile să nu fie tocmai uşoare.

Evaluarea făcută de bancă poate fi un indice bun pentru preţul corect

Dacă achiziţia se face cu ajutorul unui credit imobiliar, proprietatea trebuie evaluată de un specialist. Banca vrea să se asigure că, în perspectiva în care ratele nu vor mai fi achitate, poate să îşi recupereze banii, măcar într-un procent rezonabil. Băncile subevaluează mereu, din precauţie, cu până la 15-20%. Dar dacă  preţul de evaluare este cu mult mai mic decât cel stabilit între cele două părţi, atunci probabil că nu este cel corect. Exista chiar şi situaţii în care băncile nu acordă creditul decât dacă vânzătorul este dispus să lase la preţ.

Zona în care este amplasată locuinţa te poate îmbogăţi sau te poate păgubi

Evoluţia zonei poate creşte de mai multe ori preţul locuinţei, la fel cum îi poate scădea dramatic valoarea. Astfel, lucrurări mari anunţate în zonă – un mall important sau o staţie de metrou, se pot traduce într-o creştere a valorii proprietăţilor din împrejurimi. Chiar şi proiecte mai mici, precum planurile de îmbunătăţire a drumurilor sau construcţia unei noi şcoli pot fi un semn bun. De cealaltă parte, dacă magazinele sau benzinăriile din zonă se închid, preţul locuinţelor ar trebui să fie mai mic pentru a reflecta acest lucru, iar clienţii ar trebui să se orienteze către o altă zonă.

Dezvoltarea unor cartiere rezidenţiale în apropiere poate fi un avantaj, dar şi un dezavantaj. Acest lucru poate însemna că zona este una râvnită, iar cererea ar putea creşte, ridicând astfel valoarea proprietăţii vizate. De asemenea, poate duce la un surplus de locuinţe, care va scădea valoarea tuturor proprietăţilor din zonă.

Preţul corect, un concept subiectiv

Nu în ultimul rând, preţul corect reprezintă o noţiune relativă. Un preţ redus poate părea mare, atunci când locuinţa nu este pe gustul clientului. De asemenea, există clienţi care îşi găsesc căminul perfect, moment în care pot fi dispuşi să plătească un preţ mai mare decât cel al pieţei. Specialiştii ne sfătuiesc ca, pe lângă toate criteriile detaliate mai sus, să ţinem cont şi de factorul emoţional, mai ales dacă plănuim să locuim o bună bucată de vreme în locuinţa respectivă.

CITEȘTE ȘI: Stii cât mai valorează locuinţa pe care o deţii? Cum îţi evaluezi proprietatea singur, dar corect?

 

12 June 2013