Sistemele adoptate dupa modelul occidental nu au prins prea bine la romani. Astfel, daca cu cateva luni in urma anumiti dezvoltatori anuntau posibilitatea achizitiei de catre cumparatori a apartamentelor in sistem "buy-back", acest  sistem nu a dat pana la urma roadele asteptate, noteaza capital.ro.

http://www.psychogeography.ca/blog"Am renunţat la metoda de vânzare prin buy back pentru că nu era eficientă pentru noi ca dezvoltatori. Au fost şi puţine solicitări pe această zonă, dar au fost şi cazuri în care clientul avea un apartament într-o zonă proastă şi noi pierdeam.

Motivul principal pentru care am renunţat este că nu vrem să rămânem cu apartamentele vechi pe care să nu le putem valorifica", a declarat pentru capital.ro Alexandra Călin, reprezentantul de vânzări al firmei Stein Construct.

Sistemul buy-back imobiliar a fost introdus pe piata romaneasca de catre dezvoltatorul imobiliar Stein Construct in februarie 2007, ca o modalitate alternativa de achizitionare a unui apartament intr-unul din cartierele construite de companie. Prin aceasta facilitate, cumparatorul putea oferi imobilul pe care deja il detinea, la schimb cu cel nou, la care se adauga in plus o suma ce reprezenta diferenta de valoare dintre cele doua tipuri de imobile.

Sistemul de vânzare de tip buy back nu poate funcţiona decât într-o piaţă cu activitate, în care se fac tranzacţii şi există cerere pentru produse noi, noteaza sursa citata mai sus.

Buy back-ul este bun, spre exemplu, atunci când poţi da un apartament vechi de 50.000 de euro plus, o diferenţă de 10.000 de euro şi să te muţi. Dacă piaţa e activă dezvoltatorul poate vinde apartamentul cu 55.000 de euro şi toată lumea e fericită.

În condiţiile actuale dezvoltatorul vinde locuinţa veche cu 45.000 de euro, în cel mai bun caz, dar riscă să îşi imobilizeze bani pe o piaţă puţin activă. După 2008, piaţa a devenit puţin activă şi cu valori în scădere, această metodă nu va putea fi abordată decât pe o piaţă cu activitate intensă", a concluzionat Adrian Crivii, general managerul companiei de evaluare Darian.

2 November 2009