Extrem de apreciată pe perioada verii, grădina reprezintă principalul avantaj al unei case individuale. Dezvoltată după planul unui specialist sau amenajată după gusturile proprietarului, grădina poate avea un aspect mai primitor, cu ajutorul unori mici detalii plasate strategic.

37923-9.jpgGrădina este marea atracție a unei case pe pământ, iar investiția în spațiul verde nu doar că ridică valoarea întregii proprietăți, dar oferă o deosebită satisfacție locuitorilor casei. În special în timpul lunilor călduroase, grădina este o oază de relaxare atât pentru proprietari, cât și pentru oaspeți. Serviciile unui specialist duc la o diferență uriașă, iar în lipsa acestora, numai atenția și dedicarea proprietarilor poate face din acest spațiu unul primitor.

„Conceptul de amenajare peisagistică nu este încă răspândit la noi, pe scară largă. Din păcate, nu toți proprietarii realizează ce minuni poate face un specialist – dincolo de faptul că viziunea acestuia transformă curtea într-un spațiu aproape feeric, o astfel de investiție ridică și valoarea proprietății. Desigur, există și grădini foarte frumoase, amenajate de proprietari atenți la detalii, răbdători și pasionați. Un rol deosebit aici îl au accesoriile, fie că este vorba de cele cumpărate de la marile lanțuri de magazine sau de la micii artizani cu experiență în domeniu”, explică arhitectul Ioana Vlascău.

Iluminarea grădinii contribuie din plin la crearea unei atmosfere speciale

Grădinile ajung să fie cu adevărat frumoase după ani buni de atenție și după un plan atent conceput (fie că este gândit de un specialist sau de proprietarul casei). Însă până se ajunge la maturitatea plantelor și la imaginea finală, există mici detalii care îmbunătățesc imaginea de ansamblu. Ghirlandele colorate, lămpile, tuburile luminoase și beculețele colorate sunt doar câteva dintre variantele ce pot adăuga un efect spectaculos unei grădini, transformând-o într-un spațiu practic, în care se pot desfășura cine în familie sau petreceri cu prietenii.

„Avantajul acestor sisteme de iluminat constă în faptul că îndeplinesc un dublu rol, ele fiind nu doar decorative, ci și practice în situațiile în care iluminatul nu este altfel asigurat”, subliniază Mugurel-Horia Rusu, Director General Hornbach România.

  • Ghirlandele cu beculețe divers colorate sunt ideale pentru ocaziile speciale sărbătorite în grădină. Acestea pot fi așezate printre ramuri, se montează și demontează cu ușurință, delimtând vizual zona dedicată oaspeților. În plus, acestea pot fi folosite la ocazii diferite
  • Lămpile de grădină oferă spațiului o atmosferă romantică. Acestea pot fi amplasate strategic printre plante și arbuști, iar sortimentul bogat de forme și culori creează un ambient încântător
  • Lămpile solare reprezintă o soluție viabilă și pentru iluminarea aleilor sau a zonelor umbrite, din motive de securitate
  • Pentru delimitarea zonelor de acces, împrejmuirea gardului sau simpla decorare a zonei de relaxare, specialiștii recomandă tuburile luminoase cu leduri. Fabricate din materiale rezistente și prevăzute cu țepușe la bază, acestea pot fi ușor fixate în pământ

„Dincolo de scopul decorării, un alt element important care trebuie luat în considerare atunci când se plănuiește o astfel de amenajare, este direcția luminii. Distanța dintre accesorii, unghiul razelor și puterea lămpilor determină efectul dorit”, subliniază reprezentantul Hornbach România. 

O grădină frumoasă necesită la fel de multă atenție la detalii ca și interiorul unei locuințe

Banii cheltuiți pentru înfrumusețarea grădinii nu reprezintă o investiție inutilă, ci din contră. Potrivit specialiștilor, un peisaj frumos în jurul casei poate ridica prețul de vânzare al proprietății chiar și cu 15%, în timp ce efectele benefice pe care le are asupra proprietarilor sunt de neprețuit. Dar pentru a ajunge la un rezultat mulțumitor, specialiștii ne sfătuiesc să acordăm o atenție deosebită amenajării acestui spațiu – acesta nu trebuie să devină o zonă de depozitare a lucrurilor inutile, un spațiu în care pot merge cele mai ieftine obiecte sau un loc în sunt așezate la întâmplare accesorii fără legătură.

„Secretul unei grădini frumoase stă în plantele atent alese, rezultat la care este aproape imposibil de ajuns fără studiu și experiență. Totodată, există și spații verzi, amenajate simplist de către proprietari cu înclinații artistice, care arată absolut fabulos. Aici are un rol extrem de important mobilierul de grădină – mesele, scaunele, un leagăn sau fântănă, o statuie sau un ghiveci, toate trebuie să fie alese armonios, să se potrivească între ele. La urma urmei, rezultatul final este o parte din sufletul proprietarului și trebuie să transmită cumva din caracteristicile acestuia”, conchide arhitectul Ioana Vlascău.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

8 August 2015