Grecia scoate la vânzare proprietăţi imobiliare costisitoare amplasate în cartiere exclusiviste din Londra, Bruxelles şi Belgrad. Guvernul elen vrea să demonstreze astfel că îşi va respecta angajamentele financiare şi că va reuşi să ducă la capăt programul de privatizări, conform căruia ar trebui să atragă fonduri de 50 miliarde euro în următorii şapte ani, notează publicaţia Bloomberg.

26415-grecia.jpgPentru a beneficia în continuare de sprijinul financiar al UE şi al FMI, guvernul de la Atena trebuie să arate că îşi poate respecta angajamentele luate, trebuie să demonstreze credibilitatea programului propus. Una dintre promisiunile făcute creditorilor externi a fost aceea de a atrage fonduri de 50 miliarde euro din privatizări până în 2020, vânzarea din proprietăţi imobiliare deţinute de stat reprezentând jumătate din plan.

Fondurl elen de privatizare a anunţat deja că va urgenta vânzarea activelor statului şi a prezentat lista acestora, care include şi proprietăţi imobiliare restricţionate anterior. Dintre cele mai costisitoare proprietăţi fac parte:

  • Reşedinţa consulului elen dintr-un cartier exclusivist din Londra
  • Clădiri de birouri amplasate în Bruxelles şi Belgrad
  • Un teren de 8.000 mp în Nicosia, dar şi o proprietate de 1.215 mp în Ljubljana
  • Palatul Tatoi, din apropierea Atenei

Reşedinţa consulului elen din Londra – este amplasată în zona Holland Park din Kensington and Chelsea, unul dintre cele mai pretenţioase cartiere din Londra, depăşit doar de Westminster. Vila în stil victorian are o suprafaţă de aproape 950 mp şi a fost ridicată în anul 1897. Portalurile imobiliare britanice au oferte de închiriere ale unor proprietăţi similare din zonă contra unor sume în jurul a 30.000 euro/lună, în timp ce preţul de vânzare al unor astfel de locuinţe poate depăşi cu uşurinţă zece milioane lire sterline. În zonă locuiesc importante personalităţi internaţionale, printre care şi miliardarul Richard Branson, fondatorul Virgin Group.

Palatul Tatoi – fosta reşedinţă a familiei regale până în anul 1967 este amplasată la 27 km de Acropole, înconjurate de păduri. Proprietatea include 40 de dependinţe, grajduri, dar şi un cimitir. Deşi este extrem de degradat, palatul este un simbol pentru greci, astfel că opinia publică s-ar putea împotrivi vânzării sale.

Clădiri de birouri – guvernul elen deţine şi vrea să vândă o clădire de birouri amplasată în Bruxelles, construcţie cu opt niveluri şi o suprafaţă de 2.850 mp. De asemenea, va fi scoasă la vânzare o altă clădire de birouri din Belgrad, cu o suprafaţă de 2.376 mp

 

CITEȘTE ȘI: Cât costă un vis imobiliar? Ce poţi cumpăra cu banii de Prima Casă în Monaco, Miami sau Manhatan?

 

19 September 2012