Grecia a acceptat, în final, presiunile marilor oameni de afaceri din lume. Parlamentul a aprobat legea potrivit căreia oricine investeşte peste 250.000 euro în achiziţia sau închirierea unei proprietăţi poate deveni cetăţean cu drepturi aproape depline. Măsura a fost puternic susţinută de companiile din sectorul imobiliar, ca urmare a cererii din străinătate, mai ales China, Rusia şi ţările arabe.

30099-grecia.jpgAcordarea cetăţeniei contra unui contract imobiliar cu greutate este o situaţie avantajoasă pentru toată lumea. Grecia atrage investitori, iar aceştia nu vor mai fi nevoiţi să treacă printr-un complex proces birocratic, prin care ar obţine dreptul de intrare şi şedere în zona Schengen. Astfel, cei care se încumetează să îşi deschidă afaceri în Grecia, în acest moment, au toate uşile deschise.

Permisul va fi acordat pentru cinci ani, cu posibilitatea de a fi reînnoit. Posesorul va avea dreptul de a călători liber, însă nu va avea şi dreptul de a munci. Astfel de procedee sunt deja în vigoare în state europene precum Ungaria, Portugalia şi Spania.

Similar, Cipru a anunţat recent că va oferi cetăţenie străinilor care au pierdut peste 3 milioane euro în restructurarea băncilor locale. Această măsură are menirea de a determina investitorii să nu părăsească insula.

 

PE ACEEAȘI TEMĂ: Grecia modernă revine la sistemul bazat pe troc din antichitate

 

23 April 2013