Grecii adoptă o monedă alternativă, pentru a demonstra că pot continua şi fără moneda europeană. Un sistem bazat pe troc, pornit din oraşul-port Volos, câştigă adepţi în întreaga ţară. Pentru a atrage clienţi, numeroase magazine acceptă noul sistem, iar grecii vorbesc cu mândrie despre faptul că se pot descurca şi fără regulile impuse de Uniunea Europeană.

24877-piata_din_volos.jpgÎn urmă cu câteva luni, câţiva localnici din oraşul grecesc Volos au început să refolosească un vechi sistem, pentru a reuşi să facă faţă crizei financiare: trocul. Mai mult, preţul produselor şi al serviciilor este stabilit în moneda TEM (Unitate Alternativă Locală). Dacă ai servicii sau bunuri de oferit, câştigi credit, iar un euro echivalează cu un TEM. Sistemul este organizat online, iar membrii au conturi TEM.

De la bijuterii la mâncare, electronice sau cursuri de limbi străine, totul se vinde în TEM. Vânzătorii din piaţa locală folosesc cupoane TEM, care mai apoi sunt reutilizate la producătorii şi magazinele înscrise în reţea. Cu toate acestea, facturile şi impozitele încă nu pot fi plătite astfel.

Comunitatea care foloseşte această monedă numără peste 1.000 de membri în oraşul Volos, oameni care nu îşi mai pot permite produse de bază din cauza situaţiei imposibile în care se află Grecia. Aceştia au realizat că protestele fără sfârşit nu îi ajută să depăşească criza financiară, astfel că au luat atitudine. Localnicii altor oraşe greceşti vin în Volos pentru comerţ, astfel că este destul de probabil ca sistemul să se extindă la nivel naţional.

În timp ce autorităţile din Volos susţin această iniţiativă, ţin totuşi să sublinieze că moneda TEM nu pune în pericol existenţa euro.

„Cele două monede pot coexista fără probleme, Unitatea Alternativă Locală nu va înlocui moneda europeană. Grecia este în Zona euro, credem că aici ne este locul, aşa că vrem să rămânem în Zona euro”, declară pentru BBC Panos Skotiniotis, primarul oraşului Volos.

CITEȘTE ȘI Roubini: Grecia va renunţa la moneda euro, în mai puţin de un an. Va urma Portugalia

 

 

22 May 2012