Cetăţenii celor mai puternice state din Zona euro consideră că Grecia nu va reuşi să păstreze moneda unică şi cred cu tărie că banii împrumutaţi de guvernul de la Atena nu vor fi niciodată returnaţi. Mai mult chiar, europenii susţin că ieşirea Greciei din uniunea monetară va zgudui puternic toate ţările membre.

25427-greece-debt-crisis.jpgLocuitorii din Germania, Franţa, Spania şi Italia consideră că „banii împrumutaţi Greciei sunt bani pierduţi”, arată un sondaj european realizat de Ifop-Fiducial. Grecia nu va reuşi să rămână în Zona euro, iar guvernul de la Atena nu va returna niciodată banii împrumutaţi, opinie împărtăşită de 84% dintre germani, 85% dintre francezi, 72% dintre spanioli şi de 65% dintre italieni.

Europenii cred că problemele se vor agrava „în mod periculos” dacă Grecia se retrage din Zona euro

Europenii consideră că întreaga Uniune Europeană va fi afectată puternic atunci când grecii vor renunţa la moneda unică. Nu mai puţin de 76% dintre germani, 84% dintre francezi, 90% dintre spanioli şi 88% dintre italieni consideră că într-o astfel de situaţie se vor agrava simţitor problemele cu care se confruntă uniunea monetară. Și nu sunt departe de adevăr – Institutul Internaţional de Finanţe estimează că ieşirea Greciei din Zona euro ar costa peste un trilion de euro, sumă ce include datoria Greciei, refinanţarea băncilor, dar şi banii necesari pentru a proteja state precum Irlanda, Spania, Portugalia sau Italia.

Puţini cred că Grecia va reuşi să îşi reducă uriaşa datorie. Cei mai pesimişti sunt germanii (27%) şi francezii (39%), în timp ce 44% dintre spanioli şi 56% dintre italieni încă mai cred că guvernul de la Atena va reuşi să reducă deficitul bugetar.

Vor cetăţenii celor mai puternice state ca Grecia să fie exclusă din Zona euro? Răspunsul a fost pozitiv într-o proporţie covârşitoare, 78% dintre germani, 65% dintre francezi, 51% dintre spanioli şi 49% dintre italieni fiind de acord cu o astfel de decizie.

Nu în ultimul rând, sondajul arată că europenii nu mai vor să renunţe la moneda unică: 74% dintre francezi, 75% dintre spanioli şi 72% dintre italieni vor ca euro să rămână în circulaţie. În Germania cetăţenii nu sunt la fel de hotărâţi ca în celelalte state, ci numai 61% dintre respondenţi susţin moneda unică.

CITEŞTE ŞI Grecii nu mai stau cu banii la saltea. Rezultatul alegerilor influenţează pozitiv sectorul bancar

 

25 June 2012