Economia Greciei revine extrem de lent, astfel că statul elen ar putea avea nevoie în continuare de sprijin din partea creditorilor internaţionali. Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană sunt pregătite să semneze noi acorduri de finanţare, în speranţa că Grecia va reuşi să iasă din actuala prăpastie economică.

31480-grecia.jpgZona euro nu renunţă la salvarea Greciei. Cele mai importante instituţii europene pregătesc un nou pachet de finanţare externă pentru statul elen, a declarat Luc Coene, preşedintele băncii centrale a Belgiei. Cu toate acestea, oficialul belgian consideră că, în prezent, Grecia nu mai reprezintă o ameninţare importantă pentru economia europeană.

„Este clar că problema grecească nu a ajuns la final. Vom încerca să facem eforturi suplimentare - cu siguranţă încă un acord, poate chiar două - şi vom vedea cum evoluează situaţia", a declarat Luc Coene, citat de WSJ.

Membru în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene, oficialul belgian cunoaşte îndeaproape situaţia şi problemele cu care se confruntă guvernul de la Atena. Acesta a subliniat că economia statului elen a depăşit cea mai neagră perioadă, îndreptându-se către un viitor mai bun. Cu toate acestea, recuperarea se face foarte încet şi ar putea dura „mult mai mult timp”, însă problemele Greciei nu mai reprezintă o dificultate pentru Zona euro.

Guvernul de la Atena a primit numai în ultimii trei ani sprijin financiar în valoare de 240 miliarde euro, în urma unor acorduri semnate cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Următoarea evaluare a acordului se va desfăşura la sfârşitul lunii septembrie. 

 

11 September 2013