Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Grecii nu îşi mai pot achita ratele la bănci. Instituţiile financiare au de recuperat sume record

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2700

Grecia nu mai poate controla nivelul şomajului, ce creşte de la o lună la altă, iar grecii nu îşi mai pot achita ratele la bănci. Instituţiile financiare elene au de recuperat din piaţă sume record: creditele neperformante au ajuns la aproape un sfert din totalul împrumuturilor, notează publicaţia elenă Kathimerini.

euroRata şomajului a ajuns la 25% în Grecia, ceea ce duce la un nivel record al creditelor neperformante din sistemul bancar: instituţiile au de recuperat nu mai puţin de 57 miliarde euro din piaţă. Suma reprezintă aproape un sfert din totalul împrumuturilor acordate de instituţiile elene (232,3 miliarde euro).

Presiunea creditelor neperformante duce la nevoia de capital suplimentar, în timp ce suportul acordat Greciei de către statele din Zona euro scade de la o lună la alta, fiind din ce în ce mai numeroase guvernele care consideră că Moneda unică va supravieţui, cu sau fără Grecia în Zona euro Ieşirea Greciei din Zona euro nu ar avea un impact atât de mare pe cât se discută, arată compania de consultanţă Fitch. Moneda euro nu ... ar putea fi controlate riscurile pe care le implică ieşirea Greciei din uniunea monetară.

  • Majoritatea creditelor neperformate sunt ale companiilor, circa 33 miliarde euro
  • Împrumuturile ipotecare neperformate (circa 20% din soldul pe acest segment) se ridică la 15 miliarde euro
  • Pe finanţări de consum şi carduri de credit, împrumuturile neplătite de peste 90 zile ajung la 30% din sold

De asemenea, a crescut semnificativ rata împrumuturilor neperformante ipotecare şi de consum, în ciuda facilităţilor acordate de instituţiile bancare pentru aproximativ 665.000 credite, care însumează circa 20 miliarde euro.

Grecia îşi vinde proprietăţile pentru a-şi păstra ţara, oferind oportunităţi imobiliare în marile capitale europene Grecia scoate la vânzare proprietăţi imobiliare costisitoare amplasate în cartiere exclusiviste din Londra, Bruxelles şi Belgrad. ... Guvernul de la Atena trebuie să economisească aproape 18 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a beneficia în continuare de sprijinul financiar al UE şi al FMI. În prezent, datoria externă a Greciei este de 164% din PIB, valoare ce ar trebui coborâtă în jurul nivelului de 120%, pentru ca datoria publică să devină sustenabilă pe termen mediu.

Ieşirea Greciei din Zona euro ar costa peste un trilion de euro, estimează Institutul Internaţional de Finanţe. Suma include datoria Greciei, refinanţarea băncilor, dar şi banii necesari pentru a proteja state precum Irlanda, Spania, Portugalia sau Italia. Dacă Grecia ar părăsi Zona euro, băncile cu dificultăţi ar trebui recapitalizate rapid, iar statele ar trebui să garanteze depozitele, pe măsură ce Banca Centrală Europeană ar interveni cu lichidităţi masive în piaţă.

 

CITEŞTE ŞI:  Ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă Biroul de Credite este o instituţie care îi sperie pe clienţii bancari, atunci când se gândesc la contractarea unui împrumut. ... Ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă

 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video