Cum este să plăteşti cash 280.000 de euro unor oameni care nu ştiu să numere decât până la 20? Pentru grecul Ilias Papageorgiadis este doar o experienţă din sutele similare trăite în România.

16132-reportaj-papageorgiadis-cristina-nichitus-2.jpgDecor - o piaţă de zarzavaturi în care s-a improvizat un birou din mese şi scaune de plastic. O familie de romi este gata să vândă un teren în valoare de 280.000 de euro. Problema este că femeia delegată să se ocupe de afacere nu ştie să numere decât până la 20. "Vorbise serios. Ştia să numere numai până la 20. Nu a vrut să accepte pachetele gata pregătite de către bancă. «Dar sunt numărate şi sigilate de către BNR!» «Ce este BNR?» «Acolo unde este Isărescu guvernator!» «Şi el ştie să numere?» (...) Au desfăcut toate pachetele. Le-au pus pe masa de plastic şi au început să numere. Numărau până la 20 şi făceau un mic pachet. Apoi au făcut 20 de pacheţele a câte 20 de bancnote fiecare. (.. .) «Aveţi nevoie de ajutor?» «Nu, grecule! Mâinile astea pe care le vezi au numărat milioane şi milioane!», mi-a răspuns ea, arătându-mi palmele ei".

Grecul din pasajul de mai sus este Ilias Papageorgiadis, autorul cărţii "Prin labirintul imobiliarelor". Spre consolarea sa, ţiganca a găsit în cele din urmă un nepot cu două clase de liceu şi pricepere în manevrarea calculatorului, care a desăvârşit numărătoarea. Ilias a rămas cu experienţa, care i-a folosit drept material pentru carte.

Alte experienţe similare au urmat, făcându-l pe Ilias mai priceput în afaceri şi mai ataşat de România.

"Problemele pe care le aveţi voi acum, noi le avem de când s-a născut Iisus Hristos"

Ilias Papageorgiadis a intuit încă din 2003 că Grecia nu mai este o ţară propice pentru afaceri, aşa că a încercat să se reorienteze. "În 2003, când aveam deja de 10 ani, afacerea mea în Grecia, mi-am zis că Grecia o să pice după Jocurile Olimpice. Am decis să mă duc în Balcani, să caut o alternativă. Am fost în Bulgaria, am fost în Serbia, am fost la Skopje - nu mi-a plăcut. Când am ajuns în România, am decis să rămân aici, pentru că aici este mai bine ca în alte ţări".

Ce anume l-a convins pe grec că România este locul ideal pentru a face afaceri poate părea bizar. "M-au atras două lucruri. Ceea ce pentru voi este neorganizat, pentru noi este organizat. Avem şi noi situaţia pe care o aveţi şi voi aici, dar noi suntem şi mai neorganizaţi.

Problemele pe care le aveţi voi în România, în Grecia sunt bine-cunoscute. Le avem încă de pe vremea când Iisus Hristos a venit pe lume. Al doilea motiv a fost nivelul de afaceri, care nu era foarte tare. În Germania ai sute de mii de oameni serioşi care fac afaceri. Aici nu erau. Dacă eşti serios şi vrei să faci bine, treaba ta, în timp nu ai cum să nu ai succes".

Totuşi lucrurile nu au mers atât de uşor. "Am avut impresia că mă pricepeam la imobiliare, dar abia după ce am venit în România am început să mă pricep în mod real. Primele şase luni am încercat să aflu unde sunt, cum este piaţa, cu cine să fac afaceri... Nu a fost uşor şi am fost singur. În Grecia am avut un nivel, am făcut lucruri. Aici am început de la zero. Dar pentru că domeniul imobiliarelor a crescut foarte mult, am făcut foarte mulţi paşi şi foarte repede", povesteşte Ilias. Totuşi, venirea sa în România a picat în cel mai bun moment posibil. Afacerile imobiliare luau avânt, iar Grecia tocmai câştiga Campionatul European de fotbal. "Mie, ca grec, mi-a plăcut foarte mult primul an în care am fost în România, 2004. Pentru că atunci Grecia a câştigat Campionatul European de fotbal. Atunci nu aveam maşină, mergeam cu taxiul nonstop. Cum se prindeau că sunt grec, toţi taximetriştii erau fericiţi şi mă felicitau pentru că echipa naţională câştigase nu ştiu ce meci". Chiar şi aşa, însă, românii aveau grijă să-i amintească lui Ilias vechea expresie "Feriţi-vă de greci chiar şi atunci când aduc daruri". Alţii îi ziceau de la obraz că este "un ţăran grec" care trebuie să se "întoarcă în satul său". Totul în contextul unor afaceri în care terenurile amplasate în locuri de vis se dovedeau a fi situate în altă parte sau în care casa din buricul târgului era scoasă la vânzare de către un "împuternicit" al proprietarului - bătrân cu un picior în groapă şi copii care nu ştiau nimic despre asta.

"Sunt mii de oferte, dar numai 2-3% sunt bune"

Totuşi Ilias a reuşit să se strecoare prin toată această lume şi să-şi pună afacerea pe picioare. "Cineva mi-a spus că ăsta a fost noroc. Altcineva mi-a spus că a fost strategie. Nimeni nu o să ştie ce a fost de fapt", spune grecul despre momentul în care s-a lansat în afaceri. "Dar eu am rămas şi în perioada bună, am rămas şi în perioada mai dificilă. Pentru că toată lumea spune: «Străinii au plecat când a început criza.» Asta nu e frumos.

Despre cei care au rămas spun: «A rămas pentru că vrea şi ştie cum să fure.» Dacă stai, ai probleme, dacă nu stai, ai probleme. Dar eu am încredere în potenţialul ţării acesteia şi o să mai investesc. Am venit ca să stau. Eu zic că România nu este destinaţia mea, România este destinul meu".

Criza imobiliară nu-l descurajează pe Ilias, ci îi dă încredere că afacerile se vor dezvolta mai armonios, în scurt timp. "Imobiliarele în România păreau a fi ceva uşor în trecut şi toată lumea mergea pe principiul: cumpărăm orice şi vindem după şase luni.

Facem profit, facem bani! Dar nu merge aşa. Azi, în România, problema cea mai mare e că oamenii au cumpărat şi încă mai cumpără proprietăţi de care nu ştiu mare lucru. Oamenii vor proprietăţi, dar nu au răbdare să caute cum trebuie, să fie toate hârtiile în ordine etc.

Este un labirint. Oferte sunt mii, dar oferte bune sunt 2-3% din total".

Ilias speră însă că vor veni vremuri mai bune. "România se va dezvolta 101%. Ce aştept eu, ce sper este că în perioada următoare o să dezvoltăm mai serios şi mai organizat. Nu poţi să ai pe aceeaşi stradă o clădire de birouri, o clădire de apartamente, o vilă, o cocioabă... România are potenţial foarte bun, dar nimeni nu va mai plăti orice preţ. Aici o să vină investitori, dar mai atenţi, şi vor plăti numai dacă merită".

Adică lucruri diametral opuse de experienţele descrise de grec în cartea sa. "Când vine vorba de experienţe bizare, sunt printre cei mai bogaţi oameni din România. Am scris ca oamenii să poată să aibă grijă în viitor, să nu aibă aceleaşi probleme pe care le-am avut eu. Dar mereu apar şi metode noi. Oamenii sunt inventivi".


Sursa

22 January 2011