Grila notarilor este barometrul pieţei imobiliare, fiind singura sursă oficială care certifică valorile minime ale preţurilor locuinţelor.

În această veste a micşorării grilei notarilor este şi o parte bună: în 2009, vom plăti taxe mai mici pe tranzacţiile imobiliare. Cel puţin în primele luni, până când noul Guvern Boc îşi va implementa propria politică fiscală.

Grila notarilor: Preţul locuinţelor în 2009 – ca în 2005!Grila de evaluare a imobilelor după care notarii calculează impozitele pentru vânzările de apartamente a scăzut.
Astfel s-a ajuns la nivelul anului 2005, când preţul locuinţelor era mai mic, potrivit unei surse de la Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România.

O prevedere din Codul fiscal spune că notarii trebuie să realizeze anual expertize cu preţurile minime pentru locuinţe, pentru a evita încasarea unor impozite mai mici decât cele cuvenite, în cazul în care cumpărătorul şi vânzătorul declară în contract un preţ inferior celui real.

Aşadar, potrivit Codului Fiscal, la vânzarea unei case sau a unui teren vânzătorul plăteşte 3% din preţ, dacă valoarea tranzacţiei este sub 200.000 de lei şi dacă proprietatea a fost deţinută mai puţin de 3 ani. Dacă valoarea tranzacţiei este mai mare, se va plăti un impozit de 6.000 de lei (3%) plus 2% din ce depăşeşte 200.000 lei.

Dacă tranzacţia are loc după trei ani de la cumpărarea bunului, se plăteşte un impozit de 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv. Dacă preţul depăşeşte acest prag, se vor plăti 4.000 de lei (2%) plus 1% din diferenţa peste 200.000 de lei.

17 December 2008