Din luna mai se aplică impozitul forfetar. Pentru firmele foarte mici, cu o cifră de afaceri de până în 12.000 euro impozitul forfetar anual va fi de minimum 500 euro.

Gheorghe PogeaGuvernul s-a întâlnit astăzi, sâmbătă 11 aprilie într-o şedinţă fulger şi a aprobat mai multe ordonanţe de urgenţă care privesc politica financiară, respectiv rectificarea bugetului de stat şi stabilirea de noi taxe. Printre acestea, se numără impozitul forfetar, care se va aplica în mai multe domenii de activitate, ca şi intermedierea imobiliară, construcţiile, turismul, alimentaţia publică.

Impozitul forfetar obligatoriu se va calcula în funcţie de cifra de afaceri a firmelor. Astfel, cel mai mic impozit forfetar anual va fi de 500 euro, pentru o cifră de afaceri de 12.000 euro, iar cel  mai mare va ajunge la 10.000 euro, pentru o cifră de afaceri cuprinsă între 30 milioane de euro şi 50 milioane de euro.

„În ceea ce priveşte impozitul forfetar, acesta îşi propunere să combată şi să atenueze evaziunea fiscală", a declarat premierul Emil Boc, imediat după şedinţa de guvern. „Scopul introducerii impozitului forfetar este de a înlocui o bază de impozitare volatilă, în una controlabilă", a completat şi ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea.

Veniturile estimate a se strânge de la firme prin impozit forfetar în ultimele şapte luni din acest an se ridică la 350 milioane de lei noi, potrivit ministrului Pogea.

11 April 2009