Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Guvernul a decis: „Esplanada” de pe Bdul Unirii devine „Cartierul pentru Justiție”

Publicat: | Sursa: Ilinca Radu | Numar afişări: 2206

În ședința de ieri, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea schimbării denumirii amplasamentului obiectivului de investiții, situat în municipiul București, Bd. Unirii, sectorul 3, din "Esplanada" în "Cartierul pentru Justiție" și "proiecte de interes public ale municipiului București" precum și pentru aprobarea programului prioritar de reconversie funcțională a amplasamentului.

sursa foto: https:/www.constructiv.ro/2017/12/s-decis-ce-se-va-construi-pe-amplasamentul-esplanada-din-capitala/Terenul cu suprafața de peste zece hectare (107.140 de mp) se află în zona centrală a Bucureștiului, fiind delimitat de străzile Bulevardul Unirii – Bulevardul Octavian Goga – strada Nerva Traian – strada Mircea Vodă.

Potrivit actului normativ, „programul de reconversie funcțională a amplasamentului Esplanada presupune dezvoltarea unui proiect de regenerare urbană în cadrul căruia să fie integrate atât Cartierul pentru Justiție, cât și proiecte investiționale initiate de Primăria Municipiului București”.

Astfel, jumătate din suprafața întregului amplasament, respectiv cea vestică, localizată în vecinătatea Biliotecii Naționale a României (Bdul Mircea Vodă), va fi dedicată obiectivului „Cartierul pentru justiție”. Aici vor fi realizate lucrări de interes public național de construcție, reabilitare, modernizare și reconversie funcțională. De asemenea, aici vor fi situate construcțiile administrative necesare funcționării sistemului judiciar, inclusiv pentru infrastructura aferentă acestora.

În „Cartierul pentru justiție” vor fi grupate spații destinate instanțelor de judecată, precum și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București: săli de judecată, arhive, birouri pentru judecată și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc., dar și a altor instituții din sistemul judiciar, precum Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii și Școala Națională de Grefieri. Suprafața desfășurată estimată a acestor instituții este de 130.000 – 150.000 de mp, parcările nefiind incluse.

Cealaltă jumătate a amplasamentlui, aflată în vecinătatea străzii Nerva Traian, va fi dedicată obiectivului „Proiecte de interes public ale Municipiului București”, inițiate de Primăria Capitalei. Pentru acest obiectiv sunt prevăzute funcțiuni aferente construcțiilor administrative, sociale și culturale, de interes public local, inclusiv pentru infrastructura acestora.

Totodată, actul normativ precizează că sunt admise și alte funcțiuni specifice orașelor mari, dar și alte funcțiuni care permit accesul publicului în mod permanent sau conform unui program de funcționare specific, în baza documentațiilor de proiectare subsecvente.

Potrivit Economica.net, ideea de Cartier al Justiției a apărut încă din anul 2014, când Robert Cazanciuc, pe atunci ministru al Justiției, anunța că vrea să grupeze Curtea de Apel București, Judecătoriile Sectoarelor 2 și 5, Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Consiliul Superior al Magistraturii, Școala Națională de Grefieri, Institutul Național al Magistraturii, Inspecția Judiciară pe două hectare din terenul de pe bulevardul Unirii.

Cu șapte ani înainte, în anul 2007, TriGranit Development România anunța că va dezvolta pe această locație proiectul imobiliar Esplanada, evaluat la un miliard de euro. Ulterior, proiectul a fost blocat din cauză că „aproximativ jumătate din terenul de peste zece hectare a fost revendicat de foștii proprietari”, arată Economica.net.

Taguri: guvern, esplanada
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video