Guvernul a adoptat în şedinţa din 4 martie Ordonanţa de urgenţă privind creşterea performanţei energetice a blocurilor. Asta înseamnă că toate blocurile de locuinţe construite conform unor proiecte realizate în perioada 1950-1990 pot fi fi reabilitate termic NUMAI cu finanţare de la bugetul de stat şi de la bugetele locale.

Guvernul a decis: SUBVENTII de 100% pentru reabilitarea blocurilor!Ordonanţa adoptată ieri de Guvern prevede reducerea contribuţiei asociaţiilor de proprietari de la 33% la doar 20 de procente şi creşterea contribuţiei din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei de la 37% la 50%.  

De asemenea, noul act normativ asigură cadrul legislativ adecvat pentru creşterea rolului consiliilor locale în vederea finanţării parţial sau integrale a contribuţiei asociaţiilor de locatari, urmând ca modul de recuperare să fie stabilit la nivel local. În plus, noua ordonanţă oferă autorităţilor locale posibilitatea prelării parţiale sau integrale a contribuţiei asociaţiilor de proprietari aflaţi în imposibilitate de plată.

Principalul scop al reabilitării termice este reducerea consumului anual specific pentru încălzire - sub 100 kwh/mp, în condiţiile în care, în prezent, consumul de energie este cuprins între 180 kWh/mp şi 240 kWh/mp.

Asociaţiile de locatari se pot înscrie în program prin solicitare scrisă adresată primăriei de care aparţin.

Potrivit noii Ordonanţe, lucrările care pot fi executate sunt următoarele: izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuinţe cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei, izolarea termică a planşeului peste subsol dacă există apartamente la parter, demontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului şi remontarea acestora după efectuarea izolării termice, lucrări de refacere a finisajelor anvelopei.

5 March 2009