Până în 2027, în Marea Britanie nu vor mai exista persoane fără adăpost. Este promisiunea făcută de guvernul britanic, care a prezentat un pachet de măsuri menite să combată acest fenomen, care a luat amploare în ultimii ani, anunță Reuters.În prezent, potrivit statisticilor oficiale, există aproximativ 4.100 de oameni ai străzii, numărul acestora fiind de peste două ori mai mare față de anul 2010.

42177-1920xxjasonhawkes-0056-mr.jpgMăsurile vizate de executivul de la Londra pentru rezolvarea acestei probleme constau în construirea de locuințe, tratamente pentru cei cu probleme psihice și pregătirea de personal, costul total al programului ajungând la 100 de milioane de lire sterline. Jumătate din această sumă va fi cheltuită pentru construirea de locuințe noi, în afara Londrei, pentru persoanele care locuiesc în hosteluri și adăposturi, în timp ce 30 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite pe tratamentul problemelor psihice cu care se confruntă oamenii fără adăpost. Programul prevede și îmbunătățirea accesului la servicii și zona de locuințe, dar și pregătirea personalului necesar pentru a acorda ajutor celor aflați sub influența drogurilor, precum și victimelor abuzului domestic și sclaviei.

"Nimeni nu ar trebui să doarmă în stradă. Trebuie să ne asigurăm că oamenii au unde să locuiască și, totodată, trebuie să ne ocupăm și de problemele care au generat această situație. Nu în ultimul rând, trebuie să-i ajutăm pe acești oameni să se pună pe picioare", a precizat premierul britanic, Theresa May.

Mai mult de jumătate din suma necesară pentru implementarea acestui program provine din fonduri nou alocate, în timp ce restul banilor face parte din bugetul de 1,2 miliarde de lire sterline, prevăzut pentru combaterea tuturor formelor în care se manifestă acest fenomen.

Organizațiile care se ocupă de problema persoanelor fără adăpost au salutat acest plan, însă au explicat că sunt necesare și alte măsuri "îndrăznețe", inclusiv creșterea semnificativă a numărului de locuințe sociale.

”Să fie clar: acesta este un pas înainte și nu rezolvă complet problema oamenilor fără adăpost. Trebuie să combatem lipsa cronică de case ieftine, instabilitatea de pe piața chiriilor și problemele legate de ajutoarele pentru locuință care nu le permit multora să aibă un cămin”, a  explicat Polly Neate, directoarea asociației caritabile Shelter, una dintre cele șapte organizații care au acordat consiliere guvernului pentru elaborarea acestei strategii.

Potrivit Reuters, numărul estimate al persoanelor din Marea Britanie care locuiesc pe stradă sau în adăposturi temporare este de aproximativ 236.000. Una dintre principalele cauze este faptul că numărul locuințelor construite a scăzut constant în ultimele decenii, ceea ce a dus la creșterea prețului proprietăților.

 

14 August 2018