În încercarea de a domoli avântul pieţei imobiliare, autorităţile chineze au ridicat în Beijing un uriaş complex de locuinţe ce vor fi oferite spre închiriere persoanelor cu venituri scăzute. Proiectul are aproape 2.500 apartamente, iar guvernul va subvenţiona până la 95% din chiria lunară.

28235-china-economy-slowdown-development-global-econo.jpgGuvernul chinez a inaugurat cel mai mare proiect rezidenţial adresat populaţiei cu venituri scăzute. Apartamentele vor fi oferite spre închiriere angajaţilor cu salarii mici, însă autorităţile nu au specificat încă dacă sunt eligibili şi non-rezidenţii, având în vedere că cei mai mulţi angajaţi din zonă provin din alte oraşe şi provincii.

Ansamblul conţine opt blocuri a câte 28 etaje, iar chiriaşii vor beneficia şi de serviciile unei creşe şi ale unei grădiniţe.

  • Cel mai mare ansamblu de locuinţe sociale este ridicat în Jingyuan Lu, în districtul Shijingshan, din Beijing
  • Populaţia cu venituri scăzute va avea la dispoziţie 2.436 unităţi locative
  • Construcţia a început pe 30 martie 2011, iar inaugurarea a avut loc cu ocazia celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist

Preţul de închiriere al locuinţelor sociale va fi uşor mai scăzut faţă de chiria medie practicată în zonă şi se va situa între 6 şi 7 dolari/mp. Chiriaşii vor primi subvenţii din partea guvernului, în funcţie de nivelul veniturilor şi suprafaţa locuinţei, iar subvenţia maximă va acoperi 95% din costul total de închiriere, conform Xinhua News.

Primii chiriaşi se vor putea muta în ansamblul din Jingyuan Lu de la începutul lunii decembrie, deoarece clădirile se află momentan în faza de verificări, a menţionat Zou Jinsong, directorul Biroului de Securitate a Locuinţelor din Beijing.

Preţul locuinţelor din China este cu greu ţinut sub control de autorităţi, iar cei mai mulţi chinezi nu îşi permit propria locuinţă. Drept urmare, guvernul chinez se va implica mai mult în construcţia de ansambluri rezidenţiale accesibile din punct de vedere financiar. Ministrul Dezvoltării, Jiang Weixin, a declarat că, de anul viitor, guvernul va începe construcţia a nu mai puţin de şase milioane locuinţe care vor avea preţuri scăzute.

CITEȘTE ȘI: Shanghai, denumit şi „Parisul Chinei”, unul dintre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume

 

29 November 2012