Guvernul intenţionează să extindă până în 2020 facilităţile fiscale destinate firmelor care investesc în parcurile industriale şi să deschidă alte cinci noi parcuri în următorii cinci ani, în condiţiile în care investiţiile în astfel de spaţii au scăzut. Companiile din aceste parcuri ar urma să fie incluse pe lista beneficiarilor eligibili de fonduri UE.

19575-nokiacluj.jpgCele 46 de parcuri industriale industriale existente au fost constituite atât de autorităţi locale, în special de consiliile judeţene, dar şi de persoane juridice şi fizice private care s-au asociat, iar ele beneficiază de o serie de facilităţi fiscale precum anularea taxelor pentru scoaterea terenului din circuitul agricol sau scutire de la plata impozitului pe clădiri şi teren.

Potrivit unui plan al Guvernului, facilităţile pentru activitatea în par­curile industriale ar urma să cuprindă şi sprijin pentru companii în atragerea fondurilor UE nerambursabile. Analistul economic Aurelian Dochia susţine că planul este bun, dar că Guvernul ar trebui să ţintească în primul rând asigurarea cadrului economic general care să ofere condiţii de dezvoltare tuturor firmelor, indiferent dacă funcţionează în parcuri industriale sau în afara lor: "Orice politică industrială este discriminatorie, fie că se referă la agricultură sau IMM-uri, pentru că unii beneficiază de facilităţi, iar alţii nu au astfel de avantaje. Este o opţiune politică prin care se încearcă corectarea imperfecţiunilor pieţei. De foarte multe ori însă se întâmplă ca astfel de politici să nu dea rezultate, pentru că tendinţa este ca în momentul în care dispar facilităţile să dispară şi firmele din zona respectivă".

Dochia admite că, deocamdată, nu există "spaţiu fiscal" pentru o relaxare generală de care să beneficieze toţi agenţii economici şi că acesta ar putea fi obţinut abia dacă restructurarea în administraţie prim reducerea cheltuielilor inutile ar fi dusă pănă la capăt.

Din 2001 de când este reglementată activitatea în parcurile industriale 760 de firme îşi desfâşoară activitatea în cele cele 46 de parcuri existente, numărul angajaţilor acestora fiind de aproape 37.000. Parcurile ar fi urmat să beneficieze de o serie de facilităţi până în 2013, aşa cum autorităţile române au notificat în 2007 Comisiei Europene, dar Guvernul vrea să extindă perioada cu încă şapte ani, în contextul diminuării volumului de investiţii.

Investiţiile străine directe au totalizat 444 mil. euro în primele patru luni ale acestui an, în scădere cu 28,7% de la 623 mil. euro în intervalul similar de anul trecut. Anul trecut, investiţiile străine directe au totalizat 2,6 mld. euro, în scădere cu 25,5% faţă cele din 2009.

Planul Guvernului prevede creşterea accesului la oportunităţi de finanţare şi facilităţi fiscale prin prelungirea până în 2020 a schemei de ajutor de stat, în prezent în vigoare până în 2013, includerea începând cu anul 2014 a întreprinderilor mari şi/sau a lucrărilor de infrastructură din parcurile industriale ca şi solicitanţi/activităţi eligibile pentru finan?are prin fonduri europene şi asigurarea acordării ajutoarelor de stat de către autorităţile publice locale.

Ajutorul de stat este acordat companiilor care se obligă să menţină investiţia pe o perioadă minimă de cinci ani de la data finalizării, în cazul întreprinderilor mari, şi de trei ani, pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

Cele mai cunoscute parcuri industriale

Tetarom III Cluj (unde activează Nokia şi Emerson)

Parcul Industrial Ploieşti (unde activează yazaki şi Calsonic Kansei)

Parcul Industrial Sibiu Şura Mică (unde activează Kaufland, Piritex şi Johnson Controls)

Parcul Industrial Mija Dâmboviţa (unde funcţionează HB Logistic şi Mainetti)

Parcul Industrial Prejmer Braşov (unde activează Autoliv - componente auto - şi Eldin - echipamente electrice).

Parcul Industrial Urlaţi (unde activează Procter & Gamble)

Parcul Industrial Brazi

Parcul de Tehnologia Informaţiei Galaţi

Eurobusiness Parc Oradea


Sursa

4 July 2011